Avukatlardan 'CMK ücreti' tepkisi: Emeğimizin sömürü belgesi

CMK ücretlerinde yüzde 58 artışa tepki gösteren avukatlar, CMK atama sistemini kapatarak İzmir Adliyesi'nde oturma eylemine başladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ceza yargılamasının en önemli unsuru olan bağımsız savunmanın temsilcisi avukatların, son dönemde en çok tartıştığı konulardan biri CMK ücretleri oldu. Avukatlık asgari ücret tarifesinin yanından dahi geçmeyen ücretlerle “CMK zorunlu müdafiliği” yapma durumunda bırakılan avukatların, CMK hizmeti karşılığı aldıkları ücretler bir yandan yüksek vergilere tabi kılınırken, diğer yandan uzunca süre ödenmemesi nedeniyle günümüz enflasyon ortamında hızla eriyor. Son olarak ücretlerin yeniden değerleme oranı gözetilerek sadece yüzde 58 oranında artırılması üzerine ise İzmir Barosu, hem kentteki hem de Türkiye'deki diğer meslektaşları için harekete geçti.

AVUKATLAR EYLEMDE: CMK ATAMA SİSTEMİ DEVRE DIŞI

Baro Başkanı Avukat Sefa Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Resmi Gazete’de yayımlanan CMK Görevlendirmelerine Yapılacak Ödemelere İlişkin Ücret Tarifesi'nin “avukatın emeğinin sömürü belgesi” olduğunu ifade ederek İzmir Adliyesi içerisinde oturma eylemi başlattı. İzmir Barosu Yönetim Kurulu ayrıca aldığı karar ile kadın ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar dosyaları ile acil görülen diğer işler hariç olmak üzere otomatik CMK atama sistemini de kapattı.

Eyleme ilişkin yapılan açıklamada, ilan edilen tarifeyle CMK görevi ücretlerinin, yeniden değerleme oranı gözetilerek sadece yüzde 58 oranında artırıldığı ifade edilerek "Ülkemizde yaşanan benzeri görülmemiş ekonomik altüst oluş sürecinde, yurttaşların yaşadığı mağduriyeti gidermeye dahi yetmeyen ve arka arkaya yapılan asgari ücret artışları ortadayken, aynı dönemde hiçbir artış yapılmayan CMK ücretlerine getirilen yeni düzenleme asla kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

'AYLIK KAZANCI ASGARİ ÜCRETİ BULMAYAN MESLEKTAŞLARIMIZ VAR'

Bir hafta süreceği ifade edilen sistem kapatma ve oturma eylemi kapsamında avukatlar her gün adliye binası içerisinde bulunan Baro Vestiyeri önünde bir araya geliyor. Diğer yandan tüm Türkiye'deki baro başkanlarının da konuyu değerlendirmek üzere bugün Barolar Birliği'nde bir araya geleceği öğrenildi.

Avukatlardan Görkem Baş, kendisinin ve diğer meslektaşlarının yaşadığı sıkıntıları Gazete Duvar'a anlattı. İki yıldır avukatlık mesleğini yaptığını belirten Baş, "Türkiye'de sadece CMK ücretleri ile alakalı olarak değil memurlara yapılan zamlara da bakıldığında asgari ücretle memur zammı arasında çok büyük bir uçurum görüyoruz. Bir genç avukat meslek faaliyetini yürütürken bile bırakın memur maaşını elde etmeyi asgari ücreti bile elde etmekte zorlanıyor. Bugün aylık kazancı asgari ücreti bulmayan meslektaşlarımız var. CMK için bakıldığında da artış oranı Türkiye enflasyonunun çok çok altında bir miktar. Bu CMK tarifesi az artırımlarla beraber gelen bir durumda. Geçen yıl biraz dolgun bir zam yapılmıştı ama o zam bile avukatların emeğine bakıldığında bir şey ifade etmiyordu” diye konuştu.

'BAKANLIK ÖDENEKLERİ ZAMANINDA ÖDEMİYOR, CMK ÜCRETLERİ GECİKİYOR'

CMK ücretlerindeki vergi kesintilerine de dikkat çeken Baş, “Bizlerin devletten yaptığı tahsilatta yüzde 20 KDV, yüzde 20'de stopaj kesiliyor.  Soruşturma evresinde bir gece karakola gittiğimizde bu vergileri ödüyoruz. Yol ve yemek masrafımızı hesaplarsanız avukatın eline zaten bir şey kalmıyor. Bu anlamda CMK ücretleri yapılabilir seviyenin çok aşağısına indi” dedi. Diğer yandan ücretlerin bakanlık tarafından geç ödendiğini de ifade eden Baş, “Adalet Bakanlığı'nın avukatlık mesleğine ve avukatlara ilişkin çok büyük baskıları var. Bugün Barolar Birliği ve İzmir Barosu'nun da Adalet Bakanlığı'ndan alacakları var. Bu ödenekler zamanında ödenmiyor. Yani bugün CMK görevine gitmiş olayım 4-5 ay sonra ücreti alabiliyorum. Bu da bakanlığın barolara gerekli ödemeyi sağlamamasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak avukatların taleplerini yineleyen Baş, “En aşağı yüzde 90 zam yapılması talep edilmişti. Ödemelerin vaktinde yapılmasını istiyoruz. Emeğimizin karşılığını talep ediyoruz. Türkiye'nin siyasi iklimine bakıldığında yalnızca avukatlara değil barolara yönelik de ciddi bir baskı var. Bu baskının ortadan kalkmasını da talep ediyoruz. Avukatlık mesleğinin serbest ve rahat bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.