Avukata yönelik jandarma işkencesine suç duyurusu

İnsan hakları savunucuları ve hukukçular, avukat Aytekin Aktaş'ın Samandağ'da görevini yaparken jandarmanın işkencesine maruz kalmasına ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri ile Adalet için Hukukçular İzmir Grubu, Hatay’ın Samandağ ilçesinde avukat Aytekin Aktaş'ın jandarma tarafından darp edilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. ÇHD İzmir Şube binasında düzenlenen toplantıda açıklama yapan ÇHD İzmir Şube yöneticisi Beste Salman, depremin yaraları sarılamamışken, deprem sonrasında yürütülen süreçlere halkın dahil edilmemesinin, hızlı ve yeterli destek sağlanmamasının ciddi ve büyük hatalarla bölgede yaşayanlara zarar verdiğini dile getirdi.

'GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİĞİ İÇİN İŞKENCE YAPILDI'

Bu hatalardan en önemlisinin enkaz kaldırma ve moloz yığma çalışmaları olduğunu söyleyen Salman, enkaz kaldırma sırasında hem de moloz yığma sırasında halk sağlığı dikkate alınacak şekilde önlemler alınmadığını belirtti. Sayıları 10-15'e yaklaşan moloz döküm merkezleri çevresinde yaşayan halkın bu duruma karşı tepki gösterdiğini söyleyen Salman, Yaşam Nöbetleri tutulduğunu belirtti. 2 nisan günü Samandağ Yeşilköy çıkışında gerçekleştirilen Yaşam Nöbeti'ne katılanlardan bir kısmının gözaltına alınması üzerine avukatlardan hukuki destek talep edildiğini belirten Salman, Avukat Aytekin Ataş'ın görevini yerine getirdiği için jandarma tarafından darp edildiğini söyledi. Salman yaşananları şu sözlerle anlattı;

“Müvekkilleri ile görüşme talep eden, hukuki bir göz altı kararı olup olmadığını soran meslektaşımıza kolluk kuvvetlerince hakaretler edilerek saldırılmıştır. Avukat Aytekin Aktaş görevini yerine getirdiği için 10-15 jandarma görevlisi tarafından ağır şekilde işkence görmüştür. Gözaltı aracındaki müvekkilinden uzaklaştırılarak ayrı bir alana çekilmiş, tüm kıyafetleri yırtılana kadar feci şekilde dövülmüş, bölgedeki OHAL de dayanak göstererek ölümle tehdit edilmiş, ters kelepçeyle uzun süre işkenceye uğratıldıktan sonra hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılmıştır. Serbest kalır kalmaz işkencecilerin isimlerini ve araç plakalarını not ettiği için ikinci kez topluca işkenceye uğramıştır”

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'

Yaşananları kayıt altına aldığı videoda jandarma personelinin yakalıklarından isimlerini çıkarttıkların görüldüğüne dikkat çeken Salman, “Yani işkenceciler yaptıklarının hukuka aykırı olduğunun bilinciyle suçlarını örtmeye çalışmışlardır. Avukatlar günü arifesinde mesleğini yaptığı ve halkın haklı taleplerinin yanında yer aldığı için meslektaşımızın maruz kaldığı işkence kabul edilmez. Bu işkence onun nezdinde hukuka, avukatlığa ve halkın yaşam hakkı talebine yapılmıştır. Bu pervasızlığın ve zulmün hesabını sormak adına suç duyurusunda bulunduk. İşkencecilerden hesap soracağız. Yaşam Nöbetlerinde halkın da dediği gibi 'Narihna nehna hun!' Gitmedik, buradayız” dedi. (DUVAR)