Avukat Duygu İnegöllü: Mültecilerin gözyaşlarına ve paniklerine şahit olduk

Muğla'da idari gözetim altındaki İranlı mültecilerin haklarında idam cezası olduğunu söyleyen Avukat Duygu İnegöllü, müvekkillerinin sığınma dilekçelerini İl Göç İdaresi'ne ilettiklerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Muğla Ula Geri Gönderme Merkezi'ne getirilen 144 mülteci geçtiğimiz hafta idari gözetim altına alınmıştı. Konunun İzmir Barosu ve Muğla Barosu tarafından da yakından takip edildiğini belirten Avukat Duygu İnegöllü, yetkililerin sözlü olarak verdiği bilgiye göre 140 mültecinin işlemlerinin ardından serbest bırakıldığını, 4 mültecinin ise idari gözetim halinin devam ettiğini ifade etti. Mültecilerin durumuna dair bilgi veren İnegöllü, toplu yakalama olayında Muğla Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan iki İran uyruklu mültecinin dosyalarını takip ettiklerini söyledi.

Müvekkilleri ile ilk defa pazartesi sabahı görüşebildiklerini dile getiren İnegöllü, diğer birçok geri gönderme merkezinde Türkiye Barolar Birliği'nin ücretsiz tercümanlık hattının avukatlarca kullanımı mümkünken burada hattın kullanımına izin verilmediğini ve kişisel çabaları sonucunda Farsça yeminli tercüman bularak iletişim kurduklarını aktardı.

'HAKLARINDA İDAM CEZASI OLDUĞUNU ANLATTILAR'

Mültecilerin haklarında sınır dışı kararı alındığını ve merkezin amacının kendilerini geri göndermek olduğunu ilk defa avukatlardan öğrendiklerini söyleyen İnegöllü, “Gözyaşlarına ve paniklerine şahit olduk. Haklarında idam cezası olduğunu ve geri gönderilirlerse hayatları kaybedeceklerini, halihazırda birçok arkadaşlarının hükümet tarafından alındıktan sonra kaybedildiğini anlattılar. Biz kendilerine Türkiye'deki sığınma sistemini anlattığımızda başvuru yapmak istediler. Bildiğiniz gibi ülkemizde hürriyetinden yoksun durumdaki kişiler, bulundukları kuruma uluslararası koruma başvurularını iletme hakkına sahiptir. Dilekçelerini yazan müvekkiller için yetkilileri çağırdığımızda kurumun evrak kayıt sistemi olmadığı söylenerek başvuruları alınmadı. Biz dilekçeyi durumun aciliyeti ve mesai saati sonuna yaklaşılmış olması sebebiyle mail yoluyla İl Göç İdaresi'ne iletmek zorunda kaldık” diye belirtti.

Sığınma hakkının engellenmemesini ve sürecin hukuka uygun olarak yürütülmesini, bu süreçte kişilerin hukuka aykırı olarak sınır dışı edilmemelerini umduklarını da belirten İnegöllü, sınır dışı kararına ve idari gözetime itiraz süreçlerinin de takipçisi olacaklarını vurguladı. (DUVAR)