Avanos’da siyanüre tepki: Zenginliklerimiz katledilmek üzere

Nevşehir’in Avanos ilçesinde Kanadalı özel bir şirket ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) altın arama çalışmasına başladı. Siyanürle altın aranmasına tepki gösteren Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, “Ülkemizin birçok yerinde yapıldığı gibi bu tarihi ve turistik coğrafyanın da doğası, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri katledilmek üzere” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

NEVŞEHİR- Nevşehir’in Avanos ilçesindeki Ziyaret Dağı mevkiinde 406 hektarlık alan için ruhsat alan Kanadalı Canterra adlı şirket bölgede altın arama çalışmasına başladı. Kanadalı şirketin yanı sıra Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü de iki ayrı noktada toplamda 8 bin 500 hektarlık alanda maden arama çalışması yapıyor.

'SU KAYNAKLARI SİYANÜRLE ZEHİRLENMEK İSTENİYOR'

Altın arama çalışmalarına başlanan bölgenin tarihi bir alan olduğunu ifade eden Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, “Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze taşıyan tarihi bir bölge burası. Bölge Kapadokya’nın hemen yanı başında ve burada tarihi manastır, kiliseler ve yeraltı şehrimiz var. Ayrıca bölgede, içme ve tarımsal sulama kaynaklarının yanı sıra tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgede altın aramak amacıyla siyanürle zehirlenmek isteniyor. Tıpkı Kaz Dağları gibi, Bakırtepe gibi, Fatsa, Ünye ve ülkemizin birçok yerinde yapıldığı gibi bu tarihi ve turistik coğrafyanın da doğası, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri katledilmek üzeredir” şeklinde konuştu.

Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş

'İLÇENİN İÇME SUYU KUYULARI BU BÖLGEDE'

Altın arama çalışmaları için bölgedeki ağaçların kesilmeye başlandığını belirten “İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunmakta. Sorun sadece ilçemize bağlı Özkonak kasabasını değil; Avanos’umuz başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirmektedir. Özellikle Köybağı sulama suyumuz ile ilçemizin yeni içme suyu kuyuları da bu sahada yer almakta.  Şu an bölgede ağaç kesimleri başladı” dedi.

'TÜM MERCİLERİ İTİRAZA DAVET EDİYORUM'

Bölge halkına çağrıda bulunan İbaş, “Avanos’u mirasları ile birlikte geleceğe tertemiz aktarma sorumluluğu ile Avanos Belediyesi olarak müdahil olacağız. Yasal yollardan her türlü itirazımızı yapıp; gerekirse yargı yoluna başvuracağız. ‘Toprağımızın üstü altından değerlidir’ diyerek; bölgemizin geleceği, temiz içme suyu kaynaklarımızın, tarımsal alanlarımızın ve doğamızın korunması amacıyla tüm halkımızı ilgili tüm mercileri itiraza davet ediyorum” diye konuştu. (DUVAR)