Atina-Zagreb-Tiran hattında diplomatik gerilim

Hırvatistan ve Arnavutluk'tan, Yunanistan'a yönelik peş peşe açıklamalar geldi. Hırvatistan 'taraftar gerilimi' gündemine, Arnavutluk ise 'belediye başkanı' tartışmasına ilişkin açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ve Hırvatistan arasında 1 kişinin hayatını kaybettiği taraftar çatışmasının ardından gerilim devam ederken, Atina ile Tiran arasındaki 'belediye başkanı' tartışması da sürüyor. Atina'da 8 Ağustos'ta oynanması planlanan ancak taraftar şiddeti sebebiyle ertelenen AEK- Dinamo Zagreb karşılaşması öncesinde yaklaşık 100 Hırvat taraftar cinayet ve suç örgütüne üyelikle suçlanmıştı. Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Yunanistan'da göz altında tutulan taraftarların durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Atina, Zagreb'in suçlamalarına yanıt verdi.

'İLİŞKİLERE ZARAR VEREN ÇARPITMALAR'

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Yunanistan'ı Hırvat vatandaşlarını yasal süreç olmaksızın alıkoyduğu iddiası ile eleştirdi onlara yapılan muameleyi 'savaş esirlerine' yapılan muameleye benzetti. Milanovic, hak ihlalinin durdurulmasını ve tutukluların güvenliğinin korunması için Atina'nın müdahalesini talep etti.

 

Milanovic'in açıklamalarının ardından Atina'dan da tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Milanovic'in iddialarını iki ülke arasındaki ilişkilere zarar veren 'çarpıtmalar' olarak nitelendirdi. Ayrıca tüm tutukluların, yasalara uygun olarak âdil bir şekilde yargılanacağı vurgulandı. Yunanistan Yargıçlar ve Savcılar Birliği de Milanovic'in açıklamalarını, 'ülkenin kurumlarına hakaret' olarak nitelendirerek kınadı.

'GERÇEKÜSTÜ BİR MÜDAHALE'

Atina-Zagreb hattında holigan meselesi gündemdeki yerini korurken, Arnavutluk'ta Helen asıllı bir belediye başkanının tartışmalı bir şekilde hapse atılması üzerine Arnavutluk ve Yunanistan hattında başlayan diplomatik gerilim de sürüyor. Tartışma, Himara Belediye Başkanı Fredi Beleri'nin yerel seçimlerden birkaç gün önce Arnavutluk makamları tarafından tutuklanıp hapse atılmasıyla başladı. Beleri, Arnavut savcılar tarafından 'oy satın alma' ile suçlanıyor. Hem Yunanistan hükûmeti hem de azınlık örgütleri, tutuklamayı Arnavutluk Başbakanı Edi Rama hükümetinin azınlık haklarına yönelik siyasi amaçlı bir saldırısı olarak değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde Atina ve Selanik belediye başkanları, Beleri'nin serbest bırakılmasını talep eden yerel gösterilere katılmak üzere Himara'ya gitti. Himara'da Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı'nın bir video mesajının da yer aldığı bir protesto eylemi düzenlendi.

Tiran, söz konusu eylemi eleştirdi. Rama, Yunanistan'ın eleştirilerini ve protesto eylemini Arnavutluk'un içişlerine 'gerçeküstü bir müdahale' olarak değerlendirdi. Rama, bunun 'bir pire için yorgan yakmak gibi olduğunu' kaydetti. Rama ayrıca, Yunanistan'ı 'Yunan azınlığın karşı karşıya olduğu sorunları abartmak' ve 'Arnavutluk adaletiyle ilgili bir meseleyi siyasileştirmekle' suçladı. 

BELERİ'DEN YANIT

Arnavutluk'ta tartışmaların odağındaki isim Beleri, cezaevinden Rama'ya yanıt verdi. Beleri açıklamasında, 'Rama'nın etkisi altındaki, sözde reforme edilmiş Arnavut mahkemelerini tarafsızlığını' sorguladı. Beleri, Rama'nın yolsuzlukla suçlanan yetkilileri tutuklanmaktan koruduğunu, kendisinin ise etnik bir Helen olarak şüpheli seçim suçlamalarıyla hapse atıldığını belirtti. Ayrıca, Rama'dan 'seçilmiş biri olarak işini yapmasına izin vermesini ve yargı sürecine uygunsuz bir şekilde müdahale etmeyi bırakmasını' talep etti.