Assos için çevrecilerden çağrı: Çalışmaları acil durdurun

Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda yürütülen çalışmalarla ilgili Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ve çevreciler yaptıkları açıklamayla çalışmaların durdurulması çağrısında bulundu.

Çevreciler, Behramkale Köyü, Assos Antik Kenti girişinde bulunan Aristo Heykeli önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kuzey Ege’nin en önemli antik şehirlerinden biri olan Assos’ta yapılan “kaya ıslahı” projesi, tepki çekmeye devam ediyor. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (İCOMOS) Türkiye Milli Komitesi, Assos Antik Kenti’ndeki kaya ıslahı müdahalelerinin, alanın kültürel peyzaj bütünlüğünün korunabilmesi bakımından endişe verici bulduğunu belirtti.

‘ÇALIŞMALAR SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN KALINTILARLA İLGİLİ BİLGİLER KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI’

“Kayı ıslahı” adı altında yapılan ve ortaya çıkan görüntülerde, antik kent civarındaki dev iş makinelerinin bulunduğu fotoğraflar tahribat izlenimi uyandırmıştı. Başta, yöredeki çevre ve kültür örgütlerinin tepki gösterdiği çalışmalarla ilgili Ayvacık Kaymakamlığı’na çalışmaların durdurulması talebiyle başvuru yapılırken, Cumhuriyet Savcılığı’na ise suç duyurusunda bulunuldu. Konuyla ilgili İCOMOS Türkiye Milli Komitesi’nden yapılan açıklamada; “Islah çalışmaları sırasında açığa çıkan arkeolojik kalıntılar ve bu kalıntılarla ilgili olarak kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarının ivedilikle kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtmek isteriz” denildi.

'UZMANLARIN KATILIMIYLA ÇALIŞMA TOPLANTISI DÜZENLENMELİ'

“Sit alanlarında ve etkileşimde bulundukları alanlarda, afet ve acil durum ile ilişkilendirilebilecek ve özgün topografyayı, peyzajı ve kültürel peyzaj bütünlüğünü etkileyebilecek her türlü projede, ilgili alanın hassasiyetleri göz önünde bulundurulmalıdır” denildi. Açıklamada, “Bu çerçevede, arazideki mühendislik çözümlerinin geniş alanlara yayılan kapsamlı imalatlar yerine tekil ve noktasal müdahalelerle riskleri en az seviyeye indirecek biçimde kurgulanması gerekmektedir. Assos’ta yürütülen çalışmalarda, bu hassasiyetin yeterince dikkate alınmadığı gözlemlenmiştir” ifadelerine yer verildi. Komite tarafından Assos Antik Kenti’ndeki çalışmaların şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılması, uygulamanın durdurulması, konuyla ilgili uzmanların katılımıyla bir çalışma toplantısı düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

‘ASSOS’TA DOĞA VE TARİH YOK EDİLİYOR’

Bugün bir diğer açıklama da Kazdağları Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Ekoloji Platformu ve Assos Dostları tarafından yapıldı. Behramkale Köyü, Assos Antik Kenti girişinde bulunan Aristo Heykeli önünde bir araya gelen grup “Assos’uma dokunma” dedi. “Daha dün limandan hafriyat kamyonlarının çıktığını gördük” denilen açıklamada, “Yıkım ne yazık ki, durmadı ve devam ediyor, çok yazık. Artık söyleyecek söz bulamıyoruz” denildi. Doğal sit ilan edilmiş bir alanın tarihi varlıklarla birlikte yok edildiği vurgulandı. “Ülkemizin imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmelere ve koruma kararlarına de aykırı olarak yapılan bu kötülüğü asla unutmayacağız” denilen açıklamada Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı, çalışmaların durdurulması için göreve çağrıldı.