Assos Dostları'nın proje alanını görmesine jandarma izin vermedi

Assos’ta “kaya ıslahı” projesiyle ilgili “yürütmeyi durdurma kararı” verilmesine rağmen, çalışmaların devam ettiği haberini alarak dün bölgeye giden Assos Dostları, jandarmalarca engellendi.

Assos Antik Kenti'ndeki çalışmalar için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale'de bulunan, binlerce yıllık geçmişe sahip Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda yapılan “kaya ıslahı” projesinde Çanakkale İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Mahkemenin kararına rağmen, bölgede çalışmaların devam ettiği haberini alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan’ın da aralarında bulunduğu Assos Dostları Grubu’ndan bir heyet, bölgeye giderek incelemelerde bulunmak istedi. Jandarma tarafından içeriye alınmadıklarını dile getiren heyet daha sonra Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Assos Dostları ayrıca, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na mahkeme kararının uygulanarak yürütmenin durdurulması, çalışmalar nedeni ile mağdur olan bölgedeki turizm tesislerinin ve Behramkale köylülerinin zararlarının tespit edilerek karşılanmasını talep ettikleri dilekçelerini teslim ettiler. 

‘VATANDAŞLARIN VE İŞLETMELERİN ZARARLARI GİDERİLMELİ’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, Çanakkale İdare Mahkemesi’nin “yürütmeyi durdurma” kararı hatırlatılarak, bölgenin “afet bölgesi” ilan edilmesi nedeniyle çalışamamaktan dolayı zarar gören halkın ve tesislerin mağduriyetinin giderilmesi istendi. Antik Liman’daki işletmeciler, çalışanları ve tedarikçileri, Behramkale köylülerinin de valiliğe başvurarak diğer afet bölgelerinde olduğu gibi afet fonlarından destek talep etmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, “Assos’u 500 gün kapatarak vatandaşın mağduriyetine kim sebep oldu?” diye soruldu.

JANDARMA HEYETİ ANTİK KENT ALANINA ALMADI 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan’ın da aralarında bulunduğu 4 kişiden oluşan Assos Dostları, kontrol noktasına yaklaşırken çok sayıda jandarma tarafından durdurularak içeriye alınmadıklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak Doğan, “Afet bölgesi girişinde yoğun güvenlik önlemi alınmıştı. Jandarmaya mahkeme kararını göstererek, ‘davacılar olarak kendilerinin nezaretinde şantiye alanına girip çalışmaların devam edip etmediğini görmek istediğimize dair’ dilekçemizi verdik. Talebimiz kabul edilmedi. Dilekçemizi aldılar. ‘Afet bölgesine giriş yasak’ diye yanıt verdiler. Bu arada bölgede hâlâ çokça kamyonun gelip gittiğini de gördük” dedi.

Assos Dostları, savcılığa suç duyusunda bulundu. 

‘ANTİK LİMANDA NE OLUP BİTTİĞİNİ NASIL ÖĞRENECEĞİZ?’

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun vakit geçirmeksizin acilen toplanarak “Bilim Kurulu” oluşturması gerektiğini ifade eden Doğan, “Projede gelinen noktanın hem can ve mal güvenliği açısından hem de koruma tedbirleri açısından denetlenmesini sağlamalı ve bundan sonra bilim ışığında Assos’a daha fazla zarar vermeden nasıl ilerleneceğine karar verilmelidir. Assos’un tarihi ve doğası yoksa turizm de yok. Assos’ta bir doğa ve tarih kıyımına kimler neden oldu? Bu konudaki şikayet ve suç duyurularımız aylar geçmesine rağmen neden sonuçlandırılmadı? Assos’u kim afet bölgesi ilan etti? Assos’u 500 gün kapatarak vatandaşın mağduriyetine kim sebep oldu? Bizlerin ‘vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi’ taleplerimize kim kayıtsız kaldı? İçeri girişimizi yasaklayarak katliamı daha önce fark etmemizi kim engelledi? Katliamın boyutunu görenler ve bilenler neden daha önce müdahale etmedi ya da çevre örgütlerine haber vermedi?” diye sordu.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Assos Antik Limanı mevkiinde, çalışmaların “bilimsel kurallara aykırı ve denetimsiz” olarak devam ettiği ve yargı kararına rağmen faaliyetin devam ettiğini ifade eden Doğan, Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Suç duyurusunda, “Mahkeme kararı nedeniyle alandaki uygulamanın derhal durdurulması için tedbir kararı verilmesini ve ilgililere bildirim yapılmasını, anayasanın ilgili maddeleri ve bu doğrultuda düzenlenmiş koruma mevzuatına aykırı olarak işlenen suçların ivedilikle soruşturularak öncelikle suçun önlenmesi ve doğacak zararların büyümesinin önüne geçilmesi bakımından gerekli tedbirlerin alınmasını, soruşturma sonucunda belirlenecek sorumlular hakkında eylemlerine uyan suçlardan dolayı ceza davası açılmasını talep ederiz” denildi.