'Aşı opsiyonlu turizm': Bakanlıktan görüş istendi

Korona virüsü aşısına olan talep arttı. Durum böyle olunca turizm şirketleri 'aşı opsiyonlu turizm' başlattı. Turizm şirketleri aşı turizmi için Sağlık Bakanlığı'na resmi başvuruda da bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyada aşılama hızla devam ederken Türkiye'deki turizm şirketleri artan talepler karşısında 'turlarda aşı opsiyonu' başlattı. Şirketlerin en kolay aşı yaptırdıkları ülke Rusya. Turizm şirketleri aşı opsiyonlu tur ilanları vermek için Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Bakanlıktan başvurulara resmi yanıt gelmedi. 

Peki aşılama hangi ülkelerde nasıl yapılıyor, maliyeti ne kadar, yapılan işlemler resmi mi? Konuyla ilgili görüştüğümüz bir turizm şirketi, dünyanın çeşitli ülkelerinde Türkiye vatandaşlarının aşı olması için çalıştıklarını söyledi. Şirket yetkilisi şu bilgileri verdi: “29 Mart'ta Sağlık Bakanlığı'na aşı opsiyonlu ilan vermemiz konusunda başvuruda bulunduk. Başvuruda, yurtdışına turist olarak götürdüğümüz insanlara aşı yapılması noktasındaki görüşünü sorduk. Bakanlıktan henüz olumlu olumsuz bir geri dönüş alamadık."

Şirket yetkilisi bakanlıktan geri dönüş yapılmamasına rağmen bugüne kadar yurtdışında aşılama noktasında sorun yaşanmadığını söyledi: "Aşılama konusunda bugüne kadar en kolay işlem yapılan ülkelerden biri Rusya. Rusya'ya götürdüğümüz insanların bilgilerini Rusya Sağlık Bakanlığı'na bildiriyoruz. 20 gün sonra da Rusya Sağlık Bakanlığı bize bilgileri göndererek 'Aşınız şu klinikte hazır' diyor. Bu tarihleri kaçırmadan insanlarla buradan aşılama için yola çıkıyoruz. Ancak Rusya artan korona virüsü vakalarından dolayı tüm uçuşları geçtiğimiz günlerde askıya aldı. Şu an buraya uçuşlar yapılmıyor."

Şirket yetkilisi, ülkelere göre maliyetlerin de artığını söyledi: "Mayıs ayına doğru Dubai'de Biontech aşısı olma ihtimali çok fazla. Buradaki maliyet 25 bin lira demek. New York örneğin ülkeye girişi olan tüm yabancılara koşulsuz sualsiz aşı yapıyor. Avrupa ülkelerinde yabancılara yapılacak aşıyla ilgili takvim de ilerleyen günlerde belli olacak diye tahmin ediyoruz. Her şey netleştiğinde ve gerekli yerlerden izinler alınmaya başladığında bunu da değerlendireceğiz."

TURİZM ŞİRKETLERİNİ HAREKETE GEÇİREN ÜLKE: SIRBİSTAN

Dünyanın farklı ülkelerinde yabancılara yapılacak aşıyla ilgili tartışmalar da devam ediyor. Turizm şirketlerinin 'turist' göstererek gittikleri ülkelerde insanları aşı listelerine almasının maliyeti de çok fazla. Parası olanlara aşı yapılması ancak imkanı olmayan insanların sıra beklemek zorunda olması pek çok kişinin tepkisine neden oldu. 

Yabancılara aşı yapan ülkelerden biri de Sırbistan. Bütün dünyada korona virüsü salgını yüzünden ülkeler vatandaşları için yeterli aşı depolamaya çalışırken Sırbistan, fazlasıyla alınan aşılara kendi yurttaşlarının ilgi göstermemesinden şikayetçi. Durum böyle olduğu için Sırbistan ülkeye giriş yapan yabancıları da aşılıyordu. Bu durum turizm şirketlerini harekete geçirdi. Turizm şirketleri 'turist' olarak götürdükleri insanları burada aşılatıyordu. Ancak Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği sosyal medyada tepkiler olunca “Turizm acentalarının, tur için buraya getirdiği vatandaşların aşı olmasına ilişkin bir bilgimiz yoktur” diye açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Ana Brnabic de bir açıklama yaparak, bundan sonra yurt dışından gelenlere aşı yapılmayacağını söyledi.