Arnavutluk'ta Halkın Mücahitleri Örgütü'nün kampına polis baskını

İran İslam Cumhuriyeti'ne karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü'nün Arnavutluk'taki kampına polis baskını düzenlendi. Örgüt 1 kişinin öldüğünü çok sayıda kişinin yaralandığı iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arnavutluk'ta, İran'daki rejim karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (HMÖ), Dıraç ilinin Manez kentinde bulunan kampındaki bina ve ofislerine baskın düzenlendi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Arnavutluk Emniyet Genel Müdürlüğü, "Yolsuzluk ve Organize Suçlara Karşı Özel Mahkeme"nin kararı ve savcılığın talimatı doğrultusunda, HMÖ kampındaki bina ve ofislerde denetim yapıldığını açıkladı.

Polisin, denetim sırasında "kampta yaşayanların hak ve özgürlüklerine saygı gösterdiği, titizlikle çalıştığı" belirtildi.

Arnavutluk polisi, denetimin sona ermesinin ardından konuyla ilgili detaylı açıklama yapacağını duyurdu.

Arnavutluk İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise operasyonun Arnavutluk Yolsuzluk ve Organize Suçlara Karşı Özel Mahkeme'nin kararı ve savcılığın talimatı doğrultusunda yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, mahkemenin kararının "HMÖ grubunun Arnavutluk'a yalnızca insani amaçlarla yerleştikleri sırada yaptığı anlaşma ve taahhütlerle açıkça çelişen eylemlerinin sonucunda" alındığı ifade edildi ve "Maalesef bu grup, bu taahhütlere uymadı, anlaşmayı ihlal etti" denildi.

Açıklamada, kampın içinde polisin çalışmalarına karşı direniş olduğu, ancak operasyon esnasında herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı kaydedildi. Bakanlık, can kaybı iddialarının doğrulanması için gerekli işlemlerin sürdüğü aktardı.

HMÖ: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 36 KİŞİ YARALANDI

HMÖ temsilcileri ise polis baskınında emniyet güçleri tarafından göz yaşartıcı gaz kullanıldığı, 1 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını iddia etti.

Örgütten yapılan açıklamada, Ashraf olarak bilinen kampta yapılan kontrollerde "polisin müdahalesi sonucu" 1 kişinin öldüğü ileri sürüldü.

Açıklamada, "Ashraf'taki durum çok tehlikeli. 1 kişi hayatını kaybetti ve 36 kişi yaralandı" ifadesi kullanıldı.

ARNAVUTLUK'TA 2 BİN 800 ÖRGÜT ÜYESİ YAŞIYOR

Arnavutluk'ta yaklaşık 2 bin 800 HMÖ üyesi yaşıyor. HMÖ üyeleri, kendilerine özel inşa edilen, ülkenin orta kesimlerinde Dıraç iline bağlı Manez kentindeki "Ashraf 3" isimli kampta kalıyor.

HMÖ üyeleri ilk olarak 2013'te ABD'nin talebi üzerine ülkeye gruplar halinde gelmeye başladı.

Arnavutluk yetkilileri, bunu, HMÖ üyelerinin daha önce kamplarının bulunduğu Irak'tan Arnavutluk'a geçici tahliyesine katkıda bulunma ve insani gerekçelerle ülkeye kabul etme konusunda "stratejik müttefiki" ABD'ye yardım olarak nitelendiriyor.

Halkın Mücahitleri Örgütü, İran'da "terör örgütü" kabul ediliyor. (HABER MERKEZİ)