Arjantin'in zaferi Avrupa basınında: Tarihin en iyi finali

Corriere dello Sport, Katar'da düzenlenen Dünya Kupası finalinde Fransa ile karşı karşıya gelen ve şampiyon olan Arjantin'in yıldız futbolcusu Messi ile Maradona'yı karşılaştırdı.

Google Haberlere Abone ol

Övgü Pınar

ROMA - Arjantin’in Fransa’yı penaltılarla 4-2 yenerek Dünya Kupası’nı alması Avrupa’da gazetelerin baş sayfalarını süsledi. Birçok gazete dün akşam Doha’da oynanan maçın Dünya Kupası tarihinin en iyisi olduğu ve Lionel Messi’nin 'tanrılaştığı' yorumunda birleşti.

LE FIGARO: EFSANE OLDULAR

2018 Dünya Kupası’nın galibi Fransa’nın bu kez penaltılarda kupayı kaçırması, Fransa basınında ağırlıkla buruk ama 'gururlu' bir tonla yer aldı. Le Figaro, Arjantin ekibinin kutlama fotoğrafını ‘’Efsane oldular’’ başlığıyla manşetten verirken, hemen altında Fransa’nın yıldız oyuncusu Kylian Mbappe’nin üzgün göründüğü bir fotoğraf da yer aldı. Le Figaro, Fransa maçı penaltılarla kaybetse de Mbappe’nin 'olağanüstü' bir oyun çıkardığını ve takımın maç boyunca ‘etkileyici bir kolektif güç gösterisi’ yaptığını yazdı.

'MAVİLERİMİZLE GURULUYUZ'

Baş sayfasının tamamında Messi ve Mbappe’ye yer veren Liberation, her iki futbolcuyu da ‘’Efsanevi’’ başlığıyla kutladı. Gazete, ‘çılgın bir final’ sonrası Messi’nin ‘kutsandığını’, Mbappe’nin de bu maçtaki 3 golüyle birlikte turnuvanın en fazla gol atan futbolcusu olduğunu vurguladı.

Le Parisien de baş sayfasını Fransa milli takımının fotoğrafına ayırdı ve üzerine ‘’Mavilerimizle gururluyuz’’ başlığını attı.

'ÇAĞIN EN İYİ FUTBOLCUSU'

Çeyrek finalde Fransa tarafından elenen İngiltere’de de bugünkü gazetelerinin baş sayfalarında Arjantin’in zaferi vardı. The Guardian, turnuvanın Katar’da düzenlenmesiyle ilgili tartışmaları hatırlattıktan sonra dün akşamki maçın sportif açıdan büyük bir sürpriz olduğu yorumunu yaptı ve ‘’Bu şimdiye kadar oynanan en iyi Dünya Kupası finaliydi’’ dedi. Gazete, Arjantin’in yıldızı Messi’nin de ‘çağın, ve muhtemelen tüm çağların, en iyi futbolcusu olarak taç giydiğini’ yazdı.

The Economist dergisi de internet sitesindeki haberde Arjantin’in bu yılki Dünya Kupası’na Suudi Arabistan gibi favoriler arasında olmayan bir takıma yenilerek başladığını ancak nihayetinde son şampiyon Fransa’yı yenerek kupayı aldığını belirtti. Haberde, Fransa takımının toplam değeri 1 milyar euro civarındayken Arjantin’in 645 milyon euro olarak hesaplandığı da vurgulandı.

'MESSI, NİHAYET KUTSAL KASEYİ KAZANDI'

Alman Bild gazetesi, Arjantin’in kupayı kaldırırken görüldüğü fotoğrafı Messi’nin ismiyle kelime oyunu yaparak ‘’Mesihler’’ başlığıyla yayımladı. Messi’ye kutsallık atfeden gazeteler arasında İngiliz The Sun da yer aldı. Gazete, futbolcunun kupayı kaldırırken görüldüğü fotoğrafını ‘’Tanrının elinde’’ başlığıyla verdi ve ‘’Messi nihayet kutsal kaseyi kazandı’’ dedi.

MESSI-MARADONA BENZETMESİ

İtalya’da yayımlanan La Gazzetta dello Sport da ‘’Messi, tanrının ayağı’’ manşetiyle çıktı ve ‘’Arjantin, tüm zamanların en güzel finaliyle dünya şampiyonu’’ diye yazdı. Corriere dello Sport, Messi’yi efsanevi Arjantinli futbolcu Maradona’ya benzeterek, maçın oynandığı Doha’dan da ilhamla "Maradoha’’ başlığıyla çıktı.

Portekizli A Bola da, bu galibiyetle Messi’nin de Maradona gibi ölümsüz hale geldiği yorumunu yaptı. İspanya’da yayımlanan Sport ise Messi’nin forma numarasını ‘tanrı’ anlamına gelen 'dios’ sözcüğüne yerleştirerek ‘’D10S existe’’ (Tanrı var) manşetini attı.