Araştırma: Pfizer aşısının tek dozu yüzde 90 koruyor

İngiliz bilim insanları, İsrail'de Pfizer/BioNTech aşısını yaptıran kişilerin verilerini analiz etti. Çalışma sonucunda, aşının ilk dozun yapılmasından 14 gün sonra antikor üretmeye başladığı ve 21'inci günde yüzde 90 oranında koruma sağladığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği korona virüsü aşısının tek bir dozunun, 21 gün içinde yüzde 90 oranında koruma sağladığı tespit edildi. İsrail'de aşı yapılan kişilerin verilerinin analizine göre aşı, ilk dozunun yapılmasından sonraki 14'üncü günden itibaren antikor üretmeye başlıyor ve ikinci dozun yapılacağı 21'inci günde, koruma seviyesi yüzde 90'a çıkıyor.

Araştırma, İsrail hükümetinin aşı kampanyasının başındaki Nachman Ash'in geçtiğimiz ay tartışma yaratan açıklamalarının üzerine yapıldı. Ash, Pfizer aşısının ilk dozdan sonra yüzde 52 oranında koruma sağladığın söylemiş ve tek doz için "Zannettiğimizden daha az etkili" ifadelerini kullanmıştı. 

İngiliz hükümetinin fonladığı yeni çalışma ise bu oranı yüzde 90 olarak tespit etti. İsrail'deki verilerin East Anglia Üniversitesi'nde yeniden analiz edilmesiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, Pfizer aşısı yapıldıktan 14 gün sonra antikor üretmeye başlıyor ve ikinci dozun yapıldığı 21'inci günde Covid-19'dan koruma oranı yüzde 90'a çıkıyor.

Araştırmada, İsrail'deki ilk analizin verileri eksik yorumladığı belirtildi. İngiliz araştırmacılar, aşıyı yaptıranlar arasındaki enfeksiyon oranlarının ilk sekiz günde iki kat arttığını ancak bunun muhtemelen aşı olanların rahatlayıp önlemlere dikkat etmemelerinden kaynaklandığını belirtti. İngiliz araştırmasına göre, sekiz günden sonra enfeksiyon oranları düşerken antikor oranları yükselmeye başladı. (DIŞ HABERLER)