Araştırma: Her yıl 9 milyon kişi çevre kirliliği nedeniyle erken ölüyor

The Lancet'in raporuna göre 2019'da yaşanan her 6 ölümden birinin nedeni çevre kirliliği... Kirlilik kaynaklı ölüm listesinin başında Hindistan ve Çin var....

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Saygın tıp dergilerinden The Lancet'in 2015'teki çevre kirliliği ve sonuçları raporunu güncellediği son araştırması dünyada her yıl ortalama 9 milyon insanın kirlilik yüzünden erken öldüğünü ortaya koydu.
BBC'nin aktardığı verilere göre 2019'da her 6 ölümden birinin nedeni kirlilik.
Sadece -kirlilikten en çok etkilenen ülke listesinin başındaki- Hindistan'da 2019 yılında 2 milyon 300 bin kişi çevre kirliliğinden kaynaklanan sebeplerle zamanından önce öldü. Bunların 1,6 milyonunun ölüm nedeni hava kirliliği, yarım milyonun ise su kirliliği.
Araştırmaya göre dünya çapında kirlilik yüzünden ölümlerin yüzde 90'ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor ve listenin başında 2,36 milyon ile Hindistan var. Onu, 2,1 milyon ile Çin izliyor.

Raporda kirlilik ve kirlilikle bağlantılı hastalıkların kontrol altına alınması için acilen adım atılması, eylem planlarında özellikle hava kirliliği ve kurşun-kimyasal atık kirliliğine odaklanılması çağrısı yapılıyor. (HABER MERKEZİ)