Araştırma: Beyaz yakalıların sadece yüzde 3'ü ofise tam zamanlı dönmek istiyor

10 bin kişinin katıldığı bir araştırmada, beyaz yakalı çalışanların büyük kısmının ofise tam zamanlı dönmek istemediği ortaya çıktı: 'Patronlar çalışanları zorlarsa, sonuçlarına katlanır.'

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya çapında farklı sektörlerde çalışan yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir araştırma, pandemi sonrasında beyaz yakalı çalışanların sadece yüzde 3'ünün ofise tam zamanlı dönmek istediğini gösterdi. Araştırmada, çalışanların patronları tarafından tam zamanlı olarak ofise dönmeye zorlanmaları halinde istifa etme ihtimalinin yüksek olduğu uyarısı da yer aldı.

TALEP YAŞA GÖRE DEĞİŞMEDİ 

İngiltere merkezli yönetim danışmanlığı şirketi Advanced Workplace Associates tarafından yapılan araştırmaya, finans, teknoloji ve enerji sektörleri de dahil farklı alanlarda çalışan yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Elde edilen sonuçlar şöyle:

* Ofise haftada beş gün dönmek isteyenler, beyaz yakalı çalışanların sadece yüzde 3'ünden oluşuyor.  

* Ofis çalışanlarının yüzde 86'sı, haftada en az iki gün evden çalışmak istiyor.

* Evden çalışma grubu yaşa göre değişmiyor, tüm yaş grupları aynı talepte bulunuyor.

* İş için şehir merkezlerine gitmek zorunda olan çalışanlar salı, çarşamba ve perşembe günleri ofiste olmayı tercih ediyor.

'PATRONLAR HASSASİYET GÖSTERMELİ'

Advanced Workplace Associates şirketinin yöneticisi Andrew Mawson, sonuçlara ilişkin yorumunda "İş verenler şunu fark etmeli ki, cin şişeden çıktı. Çalışanlar bu esnekliğin işe yarayabildiğini gördü ve çalışanlarının ihtiyaçlarına hassasiyet göstermeyen patronlar, bu doğrultuda acı çekecektir" diyerek, ofise gitmeye zorlananların istifa ihtimalini vurguladı. 

Dünya çapında Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iki yıldır evden çalışmaya izin veren çok sayıda şirketin, gelecekte yarı ofisten-yarı evden olmak üzere 'hibrit' çalışma modeline geçmesi bekleniyor. İngiltere'de Citigroup, HSBC ve NatWest gibi bankalar birçok çalışanı için bu modele izin verirken, bazı teknoloji şirketleri de tamamen uzaktan çalışmaya geçmiş durumda. (DIŞ HABERLER)