Apartman büyüklüğündeki asteroit, Dünya'nın yanından geçti

Apartman büyüklüğündeki bir asteroit, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın 14 katı mesafede, yeryüzüne güvenli bir mesafeden geçti.

Google Haberlere Abone ol

Elizabeth Howell

Bildiğimiz tüm diğer devasa uzay kayaları gibi, bina büyüklüğündeki bir asteroit 9 Mayıs Pazartesi günü bir gece vakti gezegenimizin yakınlarından vızıldayarak ve fazlasıyla güvenli bir mesafeden geçip gitti.

NASA’ya bağlı Jet Propulsion Laboratory’deki (kısaca JPL/Jet İtiş Laboratuvarı) Dünya’ya Yakın Cisimleri Araştırmaları Merkezi’nden elde edilen verilere göre, resmi adıyla ‘467460 (2006 JF42)’ olarak bilinen asteroit gezegenimize 14 Dünya-Ay mesafesi kadar yaklaştı. Kısaca, bu mesafe gezegenimizden yaklaşık 5,7 milyon kilometre uzak olduğu anlamına geliyor.

GÖKDELEN BOYUTLARINDA

380 ilâ 860 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen asteroidin yakın geçişi, Güneş Sistemi’nde yaşanan kesintisiz değişimin bir sembolü niteliğinde. Uzayda bulunduğumuz bölgeyi, çevremizde hiç durmadan hareket eden asteroitler ve kuyruklu yıldızlarla paylaşıyoruz. Bununla birlikte, NASA, gezegenimizin etrafında uçuşan cisimleri yakından takip ediyor.

Gezegen Savunma Koordinasyon Dairesi, teleskoplarla gökyüzünü izler ve uzay kayalarıyla ilgili daha çok bilgi toplamak isterseniz yaklaşmakta olan büyük uzay gezginlerini ve ajansın Küçük Cisimler Veritabanı’nı inceleyebilirsiniz.

NASA, asteroitlerin bir kısmını “potansiyel olarak tehlikeli” diye sınıflandırırken, bu nitelendirme paniğe kapılmamızı gerektirmez. Kullanılan terim, öteki etkenlerle birlikte, nesnenin büyüklüğü (150 m’den büyük) ve Dünya’ya yaklaştığı mesafeyle bağlantılı karmaşık bir hesaplamadan kaynaklanır.

ENDİŞELENMEYE GEREK YOK

Onlarca yıldan beridir devam eden araştırmalara karşın Dünya’yı hedef aldığı bilinen bir tehdit mevcut değil. NASA’nın küçük ve istatistiksel olarak mümkün olmayan bir çarpma olasılığı sebebiyle izlediği kontrol altındaki asteroitlerin bir listesi olsa da, bunların hiçbiri acil bir kaygı sebebi değil. Bu liste aynı zamanda yeni gözlemlerin önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’ya herhangi bir tehdit oluşturmadığının anlaşılması sonrasında, 2021 yılında Apophis asteroidinin listeden çıkarılması gibi kararlar aracılığıyla zaman zaman güncellenir.

Bilim insanları, teleskop teknolojisi git gide gelişirken ‘2006 JF42’ benzeri büyük asteroitleri tespit etme hususunda daha da usta hale geliyorlar; bundan dolayı, bugünlerde yakınlarımızda çok fazla uzay kayası dolaşıyormuş gibi görünebilir. NASA, şu anki asteroit listemiz hakkında kaygılı olmasa da her ihtimale karşı savunma teknolojilerini içeren bir strateji geliştiriyor.

Buna bir örnek olarak, potansiyel asteroit tehditlerine karşı kinetik çarpma teknolojisini test etmek üzere bu yılın ilerleyen günlerinde bir asteroidin yolunu değiştirmek amacıyla küçük bir gök cismine çarpmayı hedefleyen ‘Çift Asteroit Yönlendirme Testi’ (DART) görevi gösterilebilir.


Yazının orijinali Space sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

 

Etiketler asteroit Dünya NASA