Antep'te yıkılan apartmanın altındaki banka 'burası çürük' demiş

Antep'te 6 Şubat depremlerinde yıkılan Emre Apartmanı hakkında hazırlanan iddianameye göre, binanın altında bulunan banka kredi çekmek isteyen kişiye 'binanın çürük olduğuna' dair rapor verdi.

Google Haberlere Abone ol

Ali Vefa Yurdal

ANTEP - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 49 kişinin hayatını kaybettiği 11 katlı Emre Apartmanı’na ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Binanın temeldeki kolonlarından birinin statik projede yer almasına rağmen inşaat anında hiç yapılmadığı dikkat çekti. İddianamede, daha önce binadaki bir işyeri için kredi başvurusunda bulunan bir kiracıya bankanın hazırladığı ekspertiz raporu yer aldı. Buna göre, kredi başvurusu binanın projeye uygun yapılmadığı gerekçesi ile ret edilmiş. Raporu veren banka da Emre Apartmanı'nın altında bulunuyordu.

Bina deprem anında ‘dönerek’ yıkıldığı için ilk tahminlerde temel kolonların kesildiği ihtimali üzerinde durulmuştu. Soruşturma çerçevesinde Emre Apartmanı'nın statik projesinde yer alan temeldeki kolonun hiç yapılmadığı belirtildi.

BİNANIN STATİK PROJESİ İLE MİMARİ PROJESİ ARASINDA AYKIRILIKLAR TESPİT EDİLDİ

Savcılığa sunulan bir belgeye göre, deprem öncesinde, Emre Apartmanı’nın zemin katında bulunan bir işyerini 2021 yılında almak isteyen biri yine aynı apartman altında bulunan banka şubesinden kredi talebinde bulundu. Kredi başvurusu yapan kişiye ise binanın statik projesi ile mimari projesi arasında aykırılıklar olduğu, bu sebeple kredi verilmeyeceği beyan edildi.

Depremin ardından yıkılan binalara ilişkin sorumlulara yönelik işlemler yapılmaya başlanmış, bu kapsamda da Emre Apartmanı müteahhitleri Ali Emre ile Ahmet Yıldız ise tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında binanın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun da gözaltına alındıktan sonra cezaevine gönderilmişti.