Antep'te işten çıkarılan işçi: 10 yıldır bir tutanağım dahi yok, asıl gerekçe sendikalı olmam

Akınalbella Terlik Fabrikası'nda makineyi bozduğu gerekçesiyle işten atılan DİSK-Tekstil üyesi Aydın Göçmen, "10 yıldır bir tutanağım dahi yok. Asıl gerekçe sendikalı olmam" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

GAZİANTEP - Gaziantep'te DİSK-Tekstil üyesi işçiler çeşitli bahanelerle işten atılmaya devam ediyor. Gaziantep Başpınar 2. Organize Sanayi'de bulunan ve 550 kişinin çalıştığı Akınalbella Terlik Fabrikası'nda 10 yıldır çalışan Aydın Göçmen, fabrikada makineye zarar verdiği gerekçesiyle tazminatsız şekilde işten çıkarıldı. Asıl sebebin DİSK-Tekstil sendikasına üye olması olduğunu söyleyen Göçmen, haksız yere işten çıkarıldığını söyleyerek fabrika önünde oturma eylemine başladı.

HAT SORUMLUSU OLARAK ÇALIŞIYORDU

Akınalbella Terlik Fabrikası'nda 10 yıldır çalıştığını ve hat sorumlusu olarak görev yaptığını belirten Göçmen, "3 Ağustos tarihinde gece 01:00'da makinenin bozulduğu haberi geldi. Ancak ben o sırada makine başında değildim. 6 makine var. Ben 6 makineye bakıyorum. Makineci beni çağırdı. Makinenin neden bozulduğunu anlayınca hemen formeni çağırdım. Bakımcıyı aramamız gerektiğini söyledim. Bakımcı olan kişi aynı zamanda içerideki her şeyden sorumlu. Makineci ise 'söküp bakalım' dedi. Bir kablo kopmuştu. Bir başka hat sorumlusu geldi, kabloyu taktı. Ancak gene de makine çalışmadı. Daha sonrasında makineyi aynı gün içinde çalıştırdılar. Ama beni makineyi bozmak gerekçesiyle işten çıkardılar" dedi.

'BİR TUTANAKLA HEMEN İŞTEN ÇIKARILDIM"

10 yıldır aynı fabrikada çalıştığını belirten Göçmen, bu süreçte bir tutanağının olmadığını ve daha önce makinelerde de bir sorun olmadığını dile getirdi. Sendikalı olduktan sonra ise hemen bir tutanakla işten çıkarıldığını vurgulayan Göçmen, şunları söyledi: "Makine bozulduktan sonraki gün beni izne çıkardılar. Ben izindeyken bana tutanak tutuluyor. Önce vardiya amirine söylüyorlar. Vardiya amiri suçum olmadığı için tutanağı imzalanıyor. Yerine güvenlik amirini çağırıp ona imzalatıyorlar. Makineyi bozduğum gerekçesiyle işten çıkarıldım. Şu an ben mağdur oldum. Aylık 3 bin TL ödemem var. Ben bunları nasıl ödeyeceğim?"

SENDİKALI OLDUĞU İÇİN TEHDİT EDİLDİ

Sendikalı olduktan sonra içeride üretimden sorumlu olan bakımcı tarafından tehdit edildiğini aktaran Göçmen, "Bana sendikalı olup olmadığımı sordu. Ben de sendikalı olduğumu söyleyince bana 'Seninle oynarım' dedi. Daha sonrasında beni hat sorumlusu olmaktan alıp makinenin başına verdiğini söyledi. Ben de böyle bir hakkı olmadığını söyledim. Daha sonrasında da böyle bir olay başıma geldi. Bizlere baskı yapılıyordu. Üretimle ilgili sürekli baskı oluyordu. Bundan 5 yıl önce sendikalı olacağımı hiç düşünmezdim. Ancak çalışma koşulları öyle bir noktaya geldi ki biz de sendikalı olduk. Şimdi de sendikalı olduğumuz için cezalandırılıyoruz Hakkımı alana kadar fabrika önünde bekleyeceğim. Ya işe geri alacaklar ya da tazminatımı verecekler. Sonuna kadar mücadele edeceğim" diye konuştu.