Antarktika'da su altı volkanı 4 ay içinde 85 bin depreme neden olmuş

Antarktika'daki bir su altı volkanının yeniden harekete geçerek 2020 yılında yalnızca 4 ay içinde 85 bin depreme yol açtığı belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antarktika'da uzun süredir uyumakta olan bir su altı volkanı yeniden harekete geçerek yalnızca 4 ay içinde 85 bin depremin oluşmasına neden oldu.

Live Science internet sitesine göre, deniz tabanından yaklaşık 900 metre yukarıya uzanan ve taban çapı yaklaşık 11 kilometre olan Orca Seamount volkanı, Güney Shetland Adaları ve Antarktika’nın kuzeybatı ucu arasında dar bir geçit olan Bransfield Boğazı’nda yer alıyor.

EN BÜYÜK DEPREM 6.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE

Depremlerin 2020 yılının ağustos ayında başlayıp kasım ayında sona erdiği belirtildi. Depremlerin en büyük ikisi, Ekim 2020’de 5.9 büyüklüğünde ve Kasım 2020’de 6.0 büyüklüğündeki depremlerdi. Kasımdaki depremin ardından sismik aktivitenin azaldığı belirtildi.

Araştırmanın liderliğini üstlenen Almanya Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden Simone Cesca, “6.0 büyüklüğündeki depremin bazı kırıklıklar oluşturduğunu ve magma setinin basıncını azalttığını” düşünüyoruz şeklinde konuştu.

VOLKANIN PATLAYIP PATLAMADIĞI BİLİNMİYOR 

Cesca, volkanın patlayıp patlamadığına dair kesin bir kanıtları olmadığını, bu durumu tespit için bölgeye bilim insanlarının gönderilmesi gerektiğini söyledi. Cesca, bir sonuca ulaşabilmek için, deniz tabanı derinliğinin ölçüp, daha sonra bunun önceki haritalardaki bilgiler ile karşılaştırılması gerektiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)