Antalya'da sendikalardan protesto: Veriler sanal, pahalılık gerçek

TÜİK’in enflasyon rakamlarına ve memur maaş zammı teklifine tepki gösteren sendikalar, bugün Antalya’da eylem ve protesto yürüyüşleri yaparak, daha iyi çalışma koşulları için ses yükseltti.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan memur maaş zamlarına ilişkin kanun teklifine Antalya’dan tepkiler yükseldi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, öngörülen maaşların sefalet anlamına geldiğini belirterek, insanca yaşam için en düşük maaşın en az 3 asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istedi. Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi, şehir merkezindeki Attalos Meydanı’nda, KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri de TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak eylem yaptı.

‘KOLAY KOLAY EMEKLİ OLAMAYACAKLAR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ve Meclis’e sunulan memur maaş zammını içeren kanun teklifi ile sefaletin ve mezarda emekliliğin dayatıldığını söyledi. Kanun teklifine göre ilave ödemeler ve emeklilik koşullarında hak kayıpları yaşanacağını belirten İçöz, “Kanun teklifi, ilave ödemenin emekliliğe yansımaması nedeni ile kamu çalışanları cephesinde tam bir hayal kırıklığı yarattı. Kamu görevlileri, bu ödemeyi kaybetmemek için kolay kolay emekli olamayacaklar. On binlerce kamu çalışanı, 3600 ek göstergeden yararlanıp emekli olmak için temmuz ayını bekliyordu ama bu ilave ödeme ile ilgili getirilen koşullar, emekli olmayı düşünen birçok çalışanı vazgeçirdi. Çünkü yeni emeklilik koşulları doğrultusunda aylığın önemli bir bölümünü oluşturan 8 bin TL’den vazgeçmek kolay olmayacak" dedi.

Şükran İçöz

‘TİS BU ŞARTLARDA ANLAMSIZ HALE GELDİ’

Zam oranının belirlenmesinde hükümet ile birlikte hareket eden sendikaların varlığının çalışan mağduriyetinde etkin rol oynadığını söyleyen İçöz, “Oysa biz sendikal örgütlenmenin en önemli kazanımının Toplu İş Sözleşmesi (TİS) olduğunu biliyoruz. Bu sendikalar yüzünden TİS anlamsız bir hale geldi. Bu koşullarda hazırlanan kanun teklifine göre tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir gelir de emeklilik hesabında dikkate alınmayacak. Bu durumda özellikle sağlık çalışanlarına döner sermaye, teşvik gibi ödemelerin hiçbir kalemi hesaplamalara yansımayacak. Talebimiz, hiçbir haneye yoksulluk sınırının altında temel ücret girmemesi. Çalışan ve emeklinin insanca yaşam koşulları için en düşük ücreti alan çalışanın temel ücreti, en az 3 asgari ücret seviyesine yükseltilmeli” diye konuştu.

‘HERKES BİLİYOR Kİ BU RAKAMLAR SANAL’

Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Sekreteri Ferzan Sarsılmaz da TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Enflasyon rakamlarından sonra yapılan zamların yetersiz olduğunu belirterek ek zam için Attalos Meydanı’nda toplanan sendika üyeleri, insanca yaşam koşulları talebiyle eylem yaptı. Sendika adına açıklama yapan Antalya Şube Sekreteri Ferzan Sarsılmaz, karar alıcılara şöyle seslendi: “Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri biliyor ki; TÜİK verileri sanal. TÜİK, emekliye, çalışana yapılması gereken maaş artışlarını, aşağı çekmenin aracı haline geldi. Bu gerçek dışı verileri tanımıyoruz, bu rakamları açıklayanlara ‘Elinizi cebimizden çekin’ diyoruz.”

‘HAYAT NAZIM HİKMET’İN DİZELERİNDEKİ GİBİ’

Gıda ürünlerine neredeyse her gün zam geldiğine vurgu yapan Sarsılmaz, “Dünyada gıda ve petrol fiyatları düşerken ülkemizde sürekli yükseliyor. 28 Mayıs - 1 Temmuz aralığında çaya yüzde 43, akaryakıta yüzde 25 civarında zam geldi. Ekmek yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zamlandı. İnsanlar et almayı unuttu, bu tarım ülkesinde sebze ve meyve almak günden güne zorlaştı. Bir bardak çay ile bir simit, çoğu insan için lüks oldu. Bir dilim baklavanın 15-20 liraya satıldığı bir ortamda dünya şairi Nazım Hikmet’in dediği gibi artık bayramlarda ‘çocuklar şeker bile yiyemez oldu.’ Sadece son bir ayda alım gücümüz yüzde 25 azaldı. Yılın ilk 6 aylık döneminde maaşlarımız yüzde 52’nin üzerinde eridi. Yoksulluk belki bir süre yönetilebilir ama açlık yönetilemez. Emeklinin, emekçinin, yoksulun, dulun, yetimin insanca yaşayacağı maaş zamları istiyoruz” talebini dile getirdi.

‘55 GÜNDE BU MAAŞIN 382 DOLARI ERİDİ’

KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri de TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını belirten BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, KESK adına yaptığı basın açıklamasında, “İktidar 'işçiyi, memuru, emekliyi, asgari ücrete ezdirmedik' diyor. Oysa bizi TÜİK’in sahte enflasyon rakamları ile alakası olmayan gerçek enflasyon, gerçek hayat pahalılığı eziyor. 55 gün önce vadedilen 22 bin TL ile bin 128 dolar alınıyorken, bugün sadece 846 dolar alınabiliyor. Kamu emekçileri ve emeklileri olarak yıllardır ne bütçeden hakkımızı ne de refahtan payımızı alabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde verilen söz yerine getirilse dahi TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, TL döviz karşında değer yitirdikçe bugün yüksek gibi görünen maaş artışları yarın yine sefalet düzeyine inecek. Tek çözüm insanca yaşamaya yetecek ücret mücadelesini yükseltmekten geçiyor” diye konuştu.