Antalya sel ve fırtınaya teslim: 3 aylık yağmur 12 saatte yağdı

Meteoroloji'nin aylık yağışın 3 katının 1 gecede düştüğünü açıkladığı Antalya merkezde, sel felaketinin ardından hasar tespit ve tahliye çalışmaları sürüyor. 5 ilçede eğitime 1 gün daha ara verilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya'nın kent merkezini etkisi altına alan kuvvetli sağanak ve fırtınanın ardından, Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli. Manavgat ilçeleri için de 'turuncu kod' alarmı verildi. Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı uyarılarda yağışların yarın da kuvvetli biçimde devam edeceği ve sel riskinin sürdüğü belirtildi. 

Meteoroloji tarafından yapılan ilk belirlemelere göre, Antalya kent merkezinde aylık ortalamanın 3 katına karşılık gelen yağış 12 saat içinde düştü. Kentte şiddetli yağışın sabaha kadar aralıklarla sürmesinin beklendiğini açıklayan AFAD, sel, yıldırım, dolu ve fırtınaya karşı tedbir çağrısı yaptı.

Kentte dün gece şiddetli sağanak sonrası yaşanan sel felaketinin ardından oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığında bir toplantı yapıldı. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, AFAD yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantının ardından kentin 5 merkez ilçesinde sel felaketi nedeniyle bugün alınan tedbirlerin yarın da devam etmesine karar verildiği açıklandı.

OKUL, KREŞ VE BAKIM EVLERİ BİR GÜN DAHA KAPALI

Antalya Valiliği tarafından yapılan duyuruda, olumsuz hava şartlarının devam etmesi ve sel kaynaklı hasarın henüz giderilememesi nedeniyle okul, kreş ve bakım evlerinin yarın da tatil olacağı belirtildi. Afet Koordinasyon Merkezi’nce alınan kararda şu ifadeler yer aldı:

“Antalya’da dün geceden bu yana devam eden kuvvetli yağış, sel ve taşkınların ardından hayatın normale dönmesi için tüm kurum, kuruluş ve gönüllü vatandaşlarımızla çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede, yaptığımız son değerlendirme neticesinde, halen devam eden olumsuz hava koşulları sebebiyle, eğitim başta olmak üzere, kamu hizmetlerinde aksama olmaması ve vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamaması için yarın Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa’da eğitim kurumlarında bir gün süreyle eğitime ara verilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan 0-6 yaş arası çocuğu olan kadın kamu personelleri 1 gün idari izinli sayılacaktır. Antalya merkez ilçelerinde hizmet veren kreş ve gündüz bakımevleri olumsuz hava koşulları nedeniyle bir gün süre ile tatil edilmiştir. Merkez ilçelerdeki kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile ve kronik hastalığı olan personel bir gün idari izinli sayılacaktır.”

‘TEHLİKE ARZ EDEN BÖLGELERE GİTMEYİN’

Antalya, Burdur, Isparta ve Muğla'da 'turuncu kod' alarmının devam ettiği uyarısında bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, yağışların devam edeceğini belirterek, bölge halkına mecburi durumlar dışında tehlike arz eden bölgelere gidilmemesi çağrısı yaptı.

Afet sonrası inceleme için geldiği Antalya’da dün gece saatlerinden itibaren gerçekleşen yağış ortalamalarını aktaran Karaloğlu, “Dün Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antalya, Isparta ve Burdur illerimiz ile ilgili turuncu kod vermişti. 13 Şubat saat 1.00 itibariyle Antalya merkezde başlayan şiddetli yağmur ve fırtına sonrasında Kepez ilçemizde arkadaşlar son 12 saatte 330 kilogram metrekareye 330 kilogram yağmur yağdı. Muratpaşa ilçemize bu miktar 242 kilogram metrekare, Döşemealtı ilçemizde ise 1.8 kilogram metrekareye yağmur yağmış oldu. Kepez’in aylık 112 kilogram yağış ortalaması var. Kepez'in 3 ayda alabileceği yağmurun son 12 saatte yağdığını söyleyebiliriz” dedi.

ACİL YARDIM ÖDENEĞİ AKTARILDI

Çevre illerden ve bölgelerden Antalya'ya AFAD destek ekiplerinin yönlendirildiğini söyleyen Karaloğlu, su baskınlarıyla mücadele çalışmalarına ilişkin şöyle bilgi verdi: “Şu ana kadar bölgede hem Büyükşehir Belediyesi hem Kepez Belediyemiz, hem de AFAD'ın bölgeye sevk ettiği personel sayısı toplam 2 bin 131’dir. Bölgede 394 pompa ve dalgıç pompa ile su basan evlerde, iş yerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında tahliye işlemleri devam ediyor. Şiddetli sağanaktan sonra şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne vatandaşlarımızın ihbar sayısı yaklaşık 3 bin 500 civarındadır. Bu ihbarların tamamına elimizdeki imkanlarla hızlı bir şekilde ulaşmaya gayret ediyoruz. Şu ana kadar AFAD ve diğer kurumların ekipleri tarafından 989 vatandaşımız tahliye edilmiştir. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya Antalya Valiliği’ne AFAD üzerinden acil yardım ödeneği olarak 20 milyon aktardı.”

HEYELAN VE ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Kemer-Kumluca karayolunda iki noktada heyelan oluştuğunu belirten Karaloğlu, “Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri, yolu açarak ulaşımı sağladı. Bölgede şu anda elektrik hatlarıyla ilgili kısmi sorunlarımız var. Kepez’de 8 mahallede, Aksu’da 3 mahallede elektrik kesintileri var. Bölgeyi elektriğe kavuşturmak için çalışmalar devam ediyor. Valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımızla beraber bölgede yapılan çalışmaları, arama kurtarma ve tahliye faaliyetlerini yerinde inceleyeceğiz. Antalya’mıza ve insanımıza geçmiş olsun diyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyoruz” diye konuştu.