Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden bağışçı Tamince’ye 'özel' onay

Deprem bölgesi için 120 milyon bağışlayan Fettah Tamince’ye özel bir plan tadilatının hızla Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alınarak onaylanması tartışma yarattı.

Düden Çayı, Antalya’da 2020’de ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescillendi.
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA – ‘Türkiye Tek Yürek’ yardım gecesi canlı yayınında deprem bölgesine 3 milyar liralık bağış yapacağını duyuran Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’e bir gün sonra 3 milyar 10 milyon liralık teşvik verilmesi kamuoyunda tepkilere neden olurken, tartışma yaratan başka bir gelişme de Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince cephesinde yaşandı. Canlı yayında deprem bölgesine 120 milyon TL bağış yapan Tamince’nin, Antalya’da 2020’de ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescillenen Düden Çayı’nın kıyısındaki falezlerin üzerinde yapmayı planladığı rezidans için hazırlanan plan tadilatı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce gündeme alındı. Belediye Meclisi’nin depremden sonraki 17 Şubat 2023 tarihli devam toplantısında görüşülen karar, oy birliği ile onaylandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini gündemde tuttuğu Tamince’ye ait alanla ilgili plan tadilatının CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış olması tartışılırken, belediyeden konuyla ilgili çalışma yapılacağı yönünde bilgi verildi. 

Fettah Tamince’ye ait Sembol İnşaat’ın Düden Çayı kıyısında yerine rezidans yapacağı yapı.

5 KATLI YAPI YERİNE 9 KATLI REZİDANS

İflası açıklanan Kayı Grup’un Düden Çayı’nın denize döküldüğü falezlerin üzerinde yer alan yönetim binasını satın alan Fettah Tamince, 2014 yılında bu yapıyı ‘özel sağlık tesisi alanı’na dönüştürdü. Özel hastane yatırımı gerçekleşmeyince uzun süre atıl kalan binanın geçen yıl ‘ticaret ve turizm alanı’na dönüştürülmesi için plan tadilatı süreci başlatıldı. Tadilat kararında yer alan plan notuyla 5 katlı binanın 9 katlı bir rezidansa dönüştürülmesinin önünün açıldığı gerekçesiyle ilk itiraz, Antalya Barosu’nun önceki başkanı Polat Balkan tarafından yapıldı. Balkan’ın 6 Aralık 2022 tarihli itirazı, Muratpaşa Belediyesi tarafından uygun bulunarak plan notu kaldırıldı. Fakat konunun gündeme alındığı Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda ‘oy birliğiyle’ itirazın reddine karar verildi.

OY BİRLİĞİYLE MECLİS ONAYI

Büyükşehir Belediye Meclisi, plan tadilatı kararını, konunun yeniden gündeme alınıp görüşülmesi üzerine yeniden İmar Komisyonu’na gönderdi. İkinci kez toplanan komisyon, yine oy birliğiyle itirazın reddine karar verdi. Meclisin devam toplantısı gündemine eklenen komisyon kararı, 53 meclis üyesinin katıldığı toplantıda ‘oy birliğiyle’ kabul edildi. Bu kararla, Tamince’ye ait Sembol İnşaat’ın Düden Çayı kıyısına rezidans konut inşası için hazırlanan plan tadilatına itirazlar reddedildi. 

Eski Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan

'BU, ANTALYA’YA VURULAN HANÇERDİR'

Kişiye özel düzenleme olduğu için konunun gündem maddesi olarak devam meclisine alınmasının usule aykırı olduğunu belirten Polat Balkan, tartışılan kararla ilgili şunları söyledi: “Ölülerimiz, dirilerimiz göçük altındayken, Antalya Büyükşehir Belediyesi, kişiye özel bir karar aldı. Planlama esaslarına uygun olmayan ve hukuken inşaat yapılmaması gereken bir alanda plan tadilatları üzerinden, hiçbir kamu yararı olmayan bir düzenleme yapıldı. Bu karar, Antalya’nın doğal varlıklarına vurulan bir hançerdir. İmzası ve onayı olan herkes sorumludur.”

‘DEĞERİ 200 MİLYON TL’DEN FAZLA’

Balkan’ın itiraz dilekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: “Mevcut bina giriş katı dahil 5 katlı iken, daha önce bölgenin sağlık tesisine ihtiyacı bahane edilerek kat sayısı giriş hariç 7 katlı olarak düzenlenmiştir. Plan notunda, kotun kuzeydeki yoldan alınacağı belirtilmiştir. Bu not uygulanırsa kot farkı nedeniyle yaklaşık 4 metre ila 7 metrelik kot farkından kaynaklanacak bir inşaat alanı, emsal harici tutulmak istenmektedir. ‘Sağlık tesisi’ adı altında yapılan plan tadilatından sonra, ‘ticaret ve turizm’ faaliyetine yönelik hazırlanan üçüncü ve son plan tadilatında da aynı kat sayısı kullanılmıştır. Yani birkaç plan tadilatı ile 5 katlı bina uygulamada 9 katlı olabilecek bir hale getirilmiştir. Bölgenin emlak değerleri dikkate alındığında, 200 milyon TL’den daha fazla değere sahip kişiye özel rant ortaya çıkmaktadır.”

‘YAPI YÜKÜ ARTACAK, SİLÜET BOZULACAK’

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya İl Başkanlığı da konuyla ilgili basın açıklaması yaparak kararı eleştirdi: “Pazarcık merkezli depreminin yaraları daha sarılmamışken, enkazlar henüz kaldırılmamış, kayıpların sayısı kesinleşmemişken, 17 Şubat Cuma günü Antalya Büyükşehir Meclisi’nin şubat ayı devam oturumunda, falezler üzerindeki kişiye özel bir imar planı tadilatının, itirazlar reddedilerek oy birliği ile meclisten geçmesini esefle karşılıyoruz. Bu değişiklikle Planlı Alanlar Yönetmeliği ihlal edildiği gibi yeni inşa edilecek yapının falezlerin üzerine bindireceği ekstra yapı yükü ve çevrenin genel görünümünü bozması da göz ardı edilmiştir. Depremzedelere bağış kampanyasında ekranlarda 120 milyon TL bağışladığını açıklayan Tamince’ye 200 milyonluk bu imar rantı neden verilmiştir? Acılarımızı yok sayan, kişiye özel rant ve imar kirliliği yaratan, imar kanun ve yönetmeliklerini hiçe sayan bu kararı dava edeceğimizi, karar iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ederiz.”