Ankara'ya yürüyen hekimlerin yolu Eskişehir'de kesildi

Türk Tabipleri Birliği'nin başlattığı 'Beyaz Yürüyüş'ün Eskişehir etabında, hekimlerin önüne polis barikatı çıkarıldı. Hekimler yürüyüşüne şarkılar eşliğinde devam etti.

Google Haberlere Abone ol

Özge Zaim
ESKİŞEHİR - 
İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen hekimlerin bugünkü durağı Eskişehir oldu.
Tepebaşı Belediyesi tarafından pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının adının yerin aldığı anıtın önünde otobüslerden inen “Beyaz Yürüyüş' kolunu, Eskişehir Tabip Odası üyeleri karşıladı.

Anıt önüne kırmızı karanfil bırakan sağlıkçılar ardından İsmet İnönü Caddesi üzerinden basın açıklamasının yapılacağı alana yürümek istedi. Ancak bu sırada yürüyüş Eskişehir Valiliği'nden izin alınmadığı gerekçesiyle engellenmek istendi.

Çevik kuvvet ekipleri alana sevk edilirken, sağlıkçılar ile polis arasında tartışma yaşandı.
Çevik kuvvet barikat kurarken, hekimler “Sağlıkta şiddet sona ersin, karanlığa karşı omuz omuza, direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar attı.

SESSİZ YÜRÜYÜŞ TALEBİNE, ŞARKILI YANIT

Uzun süren tartışmaların ardından CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız'la görüştü. Görüşme sonrasında pankartın kaldırılması ve slogan atılmaması, yürüyüşün sessiz bir şekilde yapılması istendi.

TTB üyeleri ise İstanbul’dan Eskişehir’e kadar pankartla yürüdüklerini söyleyerek, pankartı kaldırmadı. İsmet İnönü Caddesi üzerinden Eskişehir Tabip Odası'na doğru yürüyen sağlıkçılar slogan atmadı, ancak şarkı söylemeye başladı. Şarkılarla Eskişehir- Bilecik Tabip Odası önüne gelen yürüyüş kolu basın açıklamasını gerçekleştirdi.

EKİCİ: ŞİDDET YASASI DERHAL ÇIKARILMALI

Eskişehir- Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nesrin Ekici, taleplerin çok basit ve acil olduğunu söyleyerek, şu açıklamayı yaptı: “Covid 19 pandemisinde ölüyoruz, hastalanıyoruz, Covid 19 sağlık çalışanları için meslek hastalığıdır diyoruz, yasa acilen çıkarılmalıdır. Yılladır özveriyle çalışan sağlık çalışanları pandeminin yüküyle tükenmekteyken, kışkırtılmış sağlık talebini karşılamak adına 5 dakikada bir hasta muayenesi etmek zorunda bırakılmakta, iş yerlerinde idareciler tarafından mobbinge uğramakta, hasta ve hasta yakınları tarafından da kötü giden sağlık sistemi nedeniyle saldırıya maruz kalmaktadır. Etkin bir şiddet yasası derhal çıkarılmalı ve uygulanmalıdır."

FİNCANCI: BÖYLE SAĞLIK SİSTEMİNİ HAK ETMİYORUZ

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise “Sağlık politikalarında yitirdiğimiz sağlık çalışanları bize 20 yıla yaklaşan bir dönemde neoliberal politikaların, sağlıkta dönüşüm altında, sağlığı çökertmenin ne anlama geldiğini çok büyük bir acıyla gösterdi. Biz böyle bir sağlık sistemini hak etmiyoruz. Tüm insanlar olarak insanca, toplumcu bir bakış açısıyla ve bizi hastalandıracak değil, koruyacak bir sağlık sistemine ulaşabilmek için hep birlikte mücadele veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından yürüyüş ekibi özel bir hastaneyi ziyaret etmek üzere yola çıktı.