'Ankara'daki balık hali yıkımında 1 trilyona yakın asbest lifi havaya saçıldı'

Her gün on binlerce kişinin gittiği Ankamall AVM'nin yanı başındaki eski balık hali yıkıldı. Analiz yaptıran ASUD, 1 trilyona yakın asbest lifinin havaya saçıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci grup kanser nedeni olarak tanımlanan asbest, Türkiye'de binaların boyasından çatısına, parkelerinden izolasyonuna kadar birçok alanda kullanılıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin sık sık gündeme geldiği Türkiye'de, asbest açısından "kontrolsüz" olarak nitelendirilebilecek yıkımlar ise sürüyor.

Son olarak Ankara'da kentin merkezinde olan ve günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ankamall AVM'nin hemen yanı başındaki eski balık halinin yıkımına dair ASUD'a ihbarlar geldi. Ankaralılar, yıkılan balık halinin çatısında asbest olduğu gerekçesiyle Asbest Söküm Uzmanları Derneği'ne (ASUD) ihbarda bulundu. Dernek konuyla ilgili yaptığı incelemeleri ve çektiği görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşarak yaşanan duruma tepki gösterdi.

yikim
Ankara'daki yıkımla ilgili ASUD'a çok sayıda ihbar geldi.

ANALİZ SONUÇLARI ORTADA: ASBEST VAR…

Aynı zamanda bölgeden numune alarak laboratuvar analizine gönderen ASUD, bu analiz sonuçlarını da Gazete Duvar ile paylaştı. Sonuç raporunda incelemeler tablolarla açıklanarak, “İncelenen numunelerde ‘NKG.21.155-01’ numaralı numunede Krizotil asbest lifine rastlanmış olup sonuçlar yukarıdaki Tablo 3.1.2’de belirtilmiştir” denildi.

ASUD BAŞKANI ENSARİ: BİR TRİLYON ASBEST LİFİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Dernek Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, ASUD İhbar Hattı'na gelen ihbarı değerlendirerek bölgeye gittiklerini belirtti. Ensari, bölgedeki yıkımla ilgili şunları söyledi:

“Burada balık hali vardı. Bu balık halinin çatısı tamamen asbestli eternit levha kaplamalı bir çatıdır. Bunu yıkmışlar. Bize ihbar geldiğinde yıkım bitmişti. Kalıntılar duruyordu. Orada bir büfe var, günde yüzlerce insan geliyor ve büfede beş tane çalışan var. Başta bu insanlar aylarca asbest solumuşlar. Halen atıktan kaynaklı bu asbesti solumaya devam ediyorlar. Asbest lifleri parçalanıp tozuduğu zaman etrafa yayılıyor. Hafif bir rüzgarla havalanır. Bu insanlar artık birer kanser adayı. Bunun yanı sıra dibinde günde en az 10 bin kişinin ziyaret ettiği Ankamall Alışveriş merkezi var. Burayı da etki altına aldı. Söz konusu bölgede bir trilyon civarında asbest lifi olduğunu tahmin ediyoruz. Şöyle ki; bin 500 metrekare bir alanda 750 milyar asbest lifi olduğunu tahmin ediyoruz ve burası 2 bin metrekare bir alandır."

'BELEDİYEYE ASBEST ÇAĞRISI YAPMAKTAN DİLİMİZDE TÜY BİTTİ'

Konu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştıklarını söyleyen Ensari, atıkların bir kısmının halen orada durduğunu belirtti. Ensari, “Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştık. Bize yardımcı olmak istediklerini söylediler. Yardımcı olunacak bir şey olmadığını söyleyerek, bunun onların görevi olduğunu hatırlattık. Halen orada atıklar var. Bizi arayacaklarını söylediler. Bir hafta geçti kimse bizi aramadı. Usülüne göre söküp bertaraf etmeye göndermediler. Kuralsız bir şekilde iş makinalarıyla asbesti tozutarak yıktılar. Bu durum başkentin göbeğinde yaşandı. Büyükşehir Belediyesi'ne de yakın bir alanda. Seçilmiş bir insanın asbest konusundaki inadı nedir anlayamıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na asbest çağrısı yapmaktan dilimizde tüy bitti” diye konuştu.

'BU ASBESTİ BEŞTEPE'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLE SOLUMUŞTUR'

Konuyla ilgili sosyal medya kanalıyla Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı etiketleyerek ulaştıklarını ifade eden Ensari, belediyelerin asbest ile mücadelede başarısızlığına dikkat çekti. Ensari şunları kaydetti:

“Malum büyükşehir başkanlarımız ve ilçe belediye başkanlarımız asbeste karşı ilgisizler duyarsızlar. Kendilerine oy veren insanlara ölümü solutuyorlar. İzmir'de de, İstanbul'da da, Ankara'da da öyle. Vatandaş bunlara oy veriyor onlar ölümü solutuyor. Niye böyle yaptıklarını sorduğumuz zaman da muhatap bulamıyoruz. Gerekli mevzuata uygun davrandıklarını söylüyorlar. Başkent dahil Türkiye'de belediyeler asbestle mücadelede başarısız. Bu asbest liflerini Beştepe'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile solumuştur”

Ensari, son olarak “Asbest saatli bir bombadır. Vakti gelince ciğerlerde patlar ve öldürür. Bu bombanın da tek imha uzmanı Asbest Söküm Uzmanları’dır” dedi.

Konu ile ilgili ulaştığımız Mimarlar Odası ile Ankara Tabip Odası yetkilileri, yıkımda ortaya asbest çıktığına ilişkin ellerinde veri olmadığını ve söz konusu durumdan haberdar olmadıklarını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Yıkım Birimi yetkilileri ise sorularımıza cevap vermedi. Uzun uğraşlar sonucu ulaşabildiğimiz ilgili birimdeki yetkili ise, “Bizim bu konularda bilgimiz olsa da bize Basın Yayın Daire Başkanlığı’na başvuracaksınız. Onlar bizden yazılı cevap isterler. Ne konu olursa olsun biz ferdi olarak cevap veremeyiz. Orayla görüşün onlar gerekli görürse bizden bilgi alırlar” dedi.