Ankara’da 'ODTÜ yolu' tartışması: Gereksiz, ekolojik tahribat yaratır

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iş makinalarının ODTÜ arazisinde çalıştığını belirten ODTÜ bileşenleri belediyenin tutumuna tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), eski belediye Başkanı Melih Gökçek dönemi projesi olan 11 kilometrelik Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesinin ihalesini yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri ve meslek örgütlerinin tepkisini çeken projeye itirazlar üzerine çalışmalar durduruldu.

ODTÜ öğrencileri ve mezunları dün (26 Temmuz) ODTÜ arazisi içerisinde olduğunu belirttikleri alanda iş makinalarının çalışmaya başladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden konuyu gündeme getiren ODTÜ bileşenleri söz konusu alanda bir de açıklama yaptı. Aynı saatlerde açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi ise çalışmaların ODTÜ arazisi ile ilgisi olmadığını savundu, projenin “Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu” için gerçekleştirildiğini kaydetti.

‘ODTÜ’NÜN İÇERİSİNDEN YOL GEÇİRİLMESİNİ İSTEMİYORUZ’

İş makinalarının çalışmalarını tespit etmelerinin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunan ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Baki Arslan’a göre belediyenin açıklamasının aksine iş makinalarının çalıştığı bölge ODTÜ arazisi.

Belediyenin ODTÜ arazisinde çalışma yapmadığını açıklamasının ardından CHP’li bir isim aracılığıyla dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a ulaştığını ifade eden Arslan, “’ODTÜ arazisi içerisinde bir çalışma yapmıyoruz’ demişti. Videoları gönderdikten sonra geri dönüp yalanlayamadılar” diye konuştu.

Çalışmaların yapıldığı alanın terk edilip orman haline getirilmesini istediklerini ifade eden Arslan, “ODTÜ’nün içerisinden bir yol geçirilmesini istemiyoruz. O yol kamu yararına değil” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu çeşitli uzmanlar da odalar da belgeleriyle ispatladılar. Bu yol gerekli değil. Ekolojik tahribat da ikinci neden. 90 hektarlık bir alanın ODTÜ’den koparılması ileride buranın ranta açılma ihtimali doğuracak. Çünkü yıllardır tecrübemiz şudur ki, her yol kendi rantını, trafiğini oluşturur. Tüm ODTÜ bileşenleri olarak dünden beri toplantılar yaptık. Bir dizi eylem planımız var. Bunları da yakında kamuoyuyla paylaşacağız.”

‘BU YOLU YAPILAMAZ GÖRÜYORUZ’

İş makinalarının ODTÜ arazisine girip girmeyeceği konusunda aylardır takipte olduklarını ifade eden ODTÜ öğrencilerinden Barış Aslan da çalışmaların olduğu bölgeye giden isimler arasında yer aldı. Çalışma yapılan bölgeye gitmelerinin üzerine iş makinalarının alandan çekildiğini ifade eden Aslan, “Belediye buranın ODTÜ arazisi olmadığını söylüyor. Burası ODTÜ ormanını bölen bir yol. ODTÜ ormanını gerçek anlamıyla ikiye bölüyor. ODTÜ kampüs binalarının biraz dışında ama biz ODTÜ içerisinden yürüyerek bu alana gidiyoruz. Okul arazisinin içinde” dedi.

Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesi kapsamında ihalesi yapılan alanda yol çalışmasının yapıldığını, iş makinalarının alana gelip gelmediğini sürekli takip ettiklerini ifade eden Aslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gökçek döneminden kalan, ODTÜ ormanını ikiye bölecek, en önemlisi de ileride başka yolların geçmesine sebep olacağı için bu yolu asla yapılamaz olarak görüyoruz. Bugüne kadar Mansur Yavaş ile yüz yüze görüşme dahi her şeyi denedik. Bugüne kadar CHP yönetimi bu yola izin verilmeyeceğini söyledi. Bir sürü konuşma oldu ama bu noktada gerçekten iş makinalarıyla geliyorlarsa biz de orada olup durduracağız.”

‘UYGULANMAK İSTENİYORSA BİNLERCE YARGI KARARI VAR’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a göre Niğde otobanına bağlanan yolun bir bölümü de ODTÜ arazisinden geçiyor. Belediyenin konuya dair açıklamasına atıfta bulunarak, “’Ben ODTÜ arazisinde onu yapmıyorum öbürünü yapıyorum’ gibi söylemler bilimsel söylemler değil” diyen Candan, ODTÜ arazisinden geçecek yol ile ilgili olarak mahkemenin, “kamu yararı gerekçesi” ile imar planının yürürlükte olduğu kararını hatırlattı.

ABB’nin dün yaptığı açıklamada, “İdare hukuku gereğince, mahkeme kararının derhal uygulanması gerekmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararlarıyla planları yürürlükte tutulmasına rağmen ODTÜ arazisinde yapılacak tünel çalışmasının iptali için çeşitli girişimlerde bulunmaktadır” ifadelerine yer verdiğine dikkat çeken Candan, belediyenin açıklamasına bakıldığında buranın ODTÜ arazisi olduğunu kabul ettiklerinin görüldüğünü ifade etti. Candan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu saat itibariyle böylesi bir gündem yaratılmasının çok doğru olmadığının altını çizmek isterim. Tam Ankapark üzerinden Gökçek döneminin projeleri eleştirilirken sanki yargı kararları uygulanıyormuş yaklaşımıyla hızlı giriş süreci doğru değil. Uygulanmak isteniyorsa öyle binlerce yargı kararı var. Bunlardan bir tanesi TOGO, bir tanesi Demir Kafes. ODTÜ’deki hassasiyeti ODTÜ bileşenleri ifade etti. Biz meslek örgütleri olarak bu hassasiyetlerin her zaman yanındayız. Aynı zamanda Niğde otobanına yönelik açtığımız dava da devam ediyor.”

ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ: ODTÜ’DEN GEÇEN YOL RANT PROJESİDİR

ODTÜ Mezunlar Derneği, tartışmalara yol açan yol yapımıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

ODTÜ bileşenlerinin alanda incelemeler yaptığını belirtilen açıklamada, “Yaptığımız incelemelerde ODTÜ Rant Yolu'nda iş makinalarının çalıştığı görülmüştür. İncek tarafından başlanılarak yolun ODTÜ arazisi içinde kalan önemli bir kesiminde alt temel malzemesi serimi yapılmış, iş makinaları tarafından çalışmalar devam ettirilmektedir” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında yer alan “Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolunda çalışma yapılıyor” açıklamasını hatırlatan mezunlar, açıklamada “Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu, İhale dokümanında da görüleceği gibi Bilkent-İncek Bulvarı Yolu projesinin önemli bir parçası olup içinde ODTÜ Rant Yolu'nu da barındırmaktadır” ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti:

“Tüm bu nedenlerle; defalarca söyledik, bir kez daha yineliyoruz. ODTÜ'den geçen yol, bir rant projesidir. ‘Rant Yolu’na karşı çıkıyoruz. Geleceğimizi ranta kurban etmeyeceğiz. ODTÜ arazisini böldürmeyeceğiz! Ankara'nın son ekolojik yeşil alanı için Ankaralılarla birlikte mücadeleye devam edeceğiz!”

ÖĞRENCİLER İNŞAAT ALANINDA NÖBET TUTMAYA BAŞLADI

ODTÜ öğrencileri ise tartışmaların yaşandığı yola yeniden hafriyat döküldüğünü belirterek iş makinalarının girdiği alanda nöbet tutma kararı aldı. 'Rant Yolunda Nöbet Başlıyor' ifadelerini kullanan ODTÜ öğrencileri sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda, “Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ Ormanına yapmaya çalıştığı yol projesine karşı nöbete başladık. Proje iptal edilene kadar hiçbir yere gitmiyoruz ve burada yapılacak inşaata izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler odtü odtü yolu