ABB'den açıklama: Hiçbir iş makinası ODTÜ arazisinde değil

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ‘ODTÜ yolu'na ilişkin sosyal medyada yapılan paylaşımlar üzerine açıklama yaparak, "Çalışma Gölbaşı-Niğde Otobanı bağlantı yolu için yapılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meslek odaları ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bileşenlerinin tepki gösterdiği, Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek döneminde onaylanan ve belediyenin ihalesini yaptığı ‘Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı’ projesinde çalışmaların yeniden başladığı iddiaları sosyal medyada gündeme geldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABB yönetimi, çalışma yapılan bölgenin ODTÜ arazisi olmadığını, ABB’nin hiçbir iş makinasının ODTÜ arazisi içinde bulunmadığını duyurdu. Çalışmanın, “Gölbaşı – Niğde Otobanı Bağlantı Yolu için” yapıldığını belirten belediye, “Bu projede ODTÜ arazisi yer almamaktadır” dedi.

‘ODTÜ ARAZİSİNDE YAPILACAK TÜNEL ÇALIŞMASININ İPTALİ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNULUYOR’

ODTÜ arazisinden geçecek yol ile ilgili olarak mahkemenin, “kamu yararı gerekçesi” ile imar planının yürürlükte olduğuna karar verdiğini belirten ABB açıklamasında, “İdare hukuku gereğince, mahkeme kararının derhal uygulanması gerekmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararlarıyla planları yürürlükte tutulmasına rağmen ODTÜ arazisinde yapılacak tünel çalışmasının iptali için çeşitli girişimlerde bulunmaktadır” denildi.

ABB’nin konuyla ilgili açıklaması şu ifadelerle devam etti:

“Bu girişimler sonuç vermezse, 5 yıl önce kazı-dolgu çalışması tamamlanan, ağaç bulunmayan yol güzergahında ekolojik restorasyon yapılacak, mevcut durumda küçük bir kısmı bölünmüş olan ODTÜ arazisinin birleştirilmesi ve yolun alta alınarak ekolojik köprü kurulması suretiyle orman alanının birleştirilmesi hedeflenmektedir. Hal böyle iken, yalan haberler üreterek kamuoyunu yanlış yönlendiren kesimlerin amaçlarını yine kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. ABB yönetiminin tüm rant projelerine karşı büyük bir mücadele verdiği bir dönemde, bu manipülatif haberlerden çıkar sağlamaya çalışan kesimlerin açıklamalarına itibar edilmemesini rica ediyoruz.”

ODTÜ'LÜLER EYLEM YAPTI: BURASI ODTÜ ARAZİSİ

ODTÜ Mezunları Derneği ve öğrenciler ise çalışmanın yapıldığı yerde basın açıklaması düzenledi. Bu yolun Melih Gökçek'in peşkeş çektiği inşaatların yararına olduğunu belirten öğrenciler, "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin iddialarının aksine burada bir haftadır süren yol çalışmaları var ve burası ODTÜ arazisidir. Biz ODTÜ'lüler olarak buradayız. Biz aylardır bu yol projesinin hem hem ODTÜ'ye, hem Ankara'ya olan zararlarını anlatıyoruz. Belediye ile çeşitli kanallardan süren görüşmelerimizde de bu yolu kabul etmediğimizi ve rehabilite edilmesini istediğimizi belirtmiştik" dedi. 

ARAZİDE YAPILAN ÇALIŞMALARI GÖSTERDİLER

ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Baki Arslan, belediyenin yol çalışmasının ODTÜ arazisinde değil, Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu'nda olduğu açıklamasının doğru olmadığını söyledi. Arslan "Biz saat 16.00 civarında geldiğimizde ODTÜ arazisinde çalışma yapılıyordu. Arkada gördüğünüz gibi reglaj veya alt temel malzemeleri diyebileceğimiz malzemeler buraya çekilmiş. 11 kilometrelik bu yolun yaklaşık 5 buçuk kilometresi ODTÜ arazisinden geçiyor. Bu Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin geçen sene yaptığı ihale içerisinde de çok net bir şekilde var. Daha önce söylediğmiz gibi ODTÜ Mezunları Derneği olarak kentimize ve üniversitemize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'a yüzyüze söylediğimiz gibi biz onunla karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama o burada olursa biz onun karşısında olacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

ABB eski başkanı Melih Gökçek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazilerini de kapsayan yol proje protokolünü ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ve Ankara Valisi Ercan Topaca’nın da gözlemci olarak katıldığı görüşmeyle imzalamış, projenin yapımı 9 Eylül 2017 tarihinde başlanmıştı.

11 kilometreden oluşan Bilkent-İncek yol projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı. ODTÜ bileşenleri ve Ankara Mimarlar Odası yönetimi bu karara tepki göstermiş projenin iptal edilmesini istemişti. (DUVAR)