Ankara’da ‘Gezi’ tepkisi: Karanlık gider Gezi kalır

Gezi davasından çıkan karara tepki gösteren meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Ankara’dan seslendi: Her yeri Gezi her yeri Taksim yapacağız.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Gezi davasında verilen karara tepkiler devam ediyor. Ankara’da Ulus Meydanı’nda bir araya gelen meslek örgütü ve siyasi parti temsilcileri, iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise 18’er yıl hapis cezası verilmesine karşı, “Karanlık Gider Gezi Kalır” sloganıyla açıklama yaptı.

‘GEZİ’Yİ, GELECEĞİ SAVUNUYORUZ’

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu, Ankara Tabip Odası ile Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nın çağrısıyla, siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla bir araya gelenler, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez”, “Gezi’yi, geleceği savunuyoruz”, “Gezi Türkiye’nin geleceğidir” yazılı dövizler taşıdı, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Gezi’de düşene, dövüşene bin selam” sloganları attı.

Seçim dönemine girilen bir zamanda Gezi’nin suç gibi gösterilerek toplumun kutuplaştırılmaya çalışıldığı ifade edilen açıklamada AK Parti iktidarına istifa çağrısı yapıldı.

‘Gezi’ kararına ilişkin meslek örgütlerinin ortak açıklamasını TMMOB Ankara İl Koordinasyonu’ndan Özgür Topçu okudu. Gezi direnişinin demokratik eylemler olduğunun iki kez tespit edildiğini belirten Topçu, “Bu dava adil koşullarda gerçekleştirilmemiştir. Bu davanın hakimi AKP’den milletvekili aday adayı okumuştur. İktidarın ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemeler ülkenin geleceğini tahrip etmektedir” dedi.

Gezi’de verilen cezaları “seçim hesapları üzerinden kirli bir siyasetin parçası” olarak nitelendiren açıklamada, tutuklamalara tepki gösterilerek, “Asıl cezalandırılması gerekenler Gezi direnişinde gencecik çocuklarımızı katledenlerdir. Ölümcül polis şiddetinin talimatını verenlerdir. Polis şiddetine ses çıkarmak suç değildir. Ülkemizde adalete olan inancın kırıntısına sahip olmayan bu anlayış demokratik olmadığı gibi meşru da değildir. Gezi direnişi bu ülke tarihinin en demokratik en barışçıl en kitlesel halk hareketidir. Ölümcül polis şiddetine karşı barışçıl bir tepkinin direnişin adıdır” denildi.

‘HER YERİ GEZİ, HER YERİ TAKSİM YAPACAĞIZ’

Gezi’de verilen tutuklama kararına tepki gösteren TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Artık ülkemizde iktidarın ceza sopası olarak kullanılan yargı adalet utancına imza attı. Bu utancın lekesi siyasi iktidarın üzerinden çıkmayacağı gibi bu kararı veren yargıçların üzerinden de hiçbir zaman çıkmayacaktır. Arkadaşlarımız demokratik hak arama talebine sahip çıktıkları için, bu ülkenin varlıklarına, çocuklarımızın geleceğine sahip çıktıkları için cezalandırıldılar. Siyasi iktidar 2013’ten beri Gezi’yle yatıp kalkıyor. Gezi’nin masumiyetini arkadaşlarımıza ceza vererek ortadan kaldırabileceklerini düşünüyorlar. Bu cezalar sadece arkadaşlarımıza verilmedi. Tüm toplumsal muhalefeti sindirmeye korkutmaya çalışıyorlar. Hep beraber mücadele edeceğiz, ‘Her yer Taksim her yer direniş’ demeye devam edeceğiz. Susmayacağız. Her yeri Gezi her yeri Taksim yapacağız. Ta ki arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar” ifadelerini kullandı.