Erman Ata Uncu

ermanata64@gmail.com
TÜM YAZILARI
Yapay organlar, sahici performanslar Kanadalı yönetmen -yolunun kesişmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğu- performans sanatını konu edinen yeni filmi Crimes of the Future / Müstakbel Suçlar’da eğesini bilemeye devam ediyor. Şok taktikleri, yakın plan beden hasarı görüntüleri, seyirciyle beraber fiziksel sınırlarını keşfeden karakterler Cronenberg evreninde dehşet saçma kapasitelerini koruyor.
Kamusal alanın fay hatları İstanbul Yaya Sergileri 1/ Nişantaşı, İstanbul Yaya Sergileri 2: Karaköy - Tünel ve tabii Gezi Parkı protestolarına denk gelen “13. İstanbul Bienali” bugünden bakıldığında kamusal alan düşüncesinin fay hatlarını görünür kılan sergiler. Üstelik bu görünürlük, sanatın temsil işlevinin izlenmesiyle de alakalı değil. İster planlı isterse plansız olsun kamusal alandaki gelişmelere açık bu sergiler, düzenlendikleri semtlerin dinamikleriyle şekillenen müdahaleler içeriyor. Sınırlarından taşan video klipler Kendinden önceki birçok zihin açıcı pop figürü gibi Matiz de bir geleneğin tanıdık unsurlarından hareketle kendine ait bir alan açıyor. Onun referans verdiği ana akım Türkçe popun alaturkadan beslendiği damara dair müzikal tespitler bu köşenin sınırlarını aşabilir. Ancak pop kültürün doğası gereği söz konusu müzikal damar, eşlikçi görsel unsurları da beraberinde getiriyor.
Direnç dili Otoriter dil kendisinden başkasına alan açmamakta direttikçe kuir pratikler onun bu çabasını boşa çıkarmaya devam ediyor; kamusal alan fikrini 1990’lardan bu yana bir sınava tabi tutan güncel sanat da bu sürecin en görünür olduğu damarlardan biri. Osman Hamdi Bey’den punk’a şecere çalışmaları Arşivden Sonra oluşumunun şimdiye kadar gerçekleştirdiği konuşmaların büyük bir kısmı, arşivi hikmetinden sual olunmazlık tahtından indirmek üzerineydi. Uçan Süpürge Film Festivali ise 25 yıldır erkek yönetmenleri tahtından indiren çalışmaları bir araya getiriyor, cinsiyet normlarıyla bağlantısı güçlü öykü anlatma yöntemlerini alaşağı eden örnekleri sunuyor. İkisinin de tarihe bakarken şecere kavramında buluşması ilgiye değer bir rastlantıydı. Güncel sanat haritasında Bursa Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları Bursa'nın Nilüfer ilçesi bünyesinde altı mekâna yayılan içeriğiyle, merkez ve çevre arasındaki karmaşık rotaya geçici müdahalelerle nefes alanı yaratıyor. Arter Koleksiyonu'ndan film festivali tarihine Sanat ile sinema arasında bir bağ bulmanın yolu illaki iki mecrada da aynı figürün tekrarından geçmiyor. Ya da öykücülük ile farklı anlatım yöntemleri arasında karşıtlık dışında ilişkiler kurmak da olası. Ne var ki bazen bunu hatırlamak için etkinlik takviminin çeşitlenmesine ihtiyaç var.