Amini’nin öldürülmesi Ankara’da protesto edildi

Ankara Kadın Platformu, Amini için Mülkiyeliler önünde yaptığı açıklamada "Dünyanın neresinde bir kadının kirpiği yere düşse kaldırmaya kararlıyız. Kadın dayanışması sınır tanımaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – İran’da, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 'kıyafet kurallarına uymadığı' gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından İran başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden kadınlar, başörtüsü yakma ve saçlarını kesme eylemleri düzenliyor.

Ankara Kadın Platformu, Mülkiyeliler Birliği önünde açıklama yaparak Mahsa Amini’nin ölümüne tepki gösterdi. Konuyla ilgili yapılan açıklama sırasında polis kadınların yanına gelerek eylemi bitirmelerini istedi. Kadınlar ise alkışlar ve sloganlarla duruma tepki gösterdi.

‘KADINLAR YAŞAMLARINA SAHİP ÇIKACAKLARINI DİLE GETİRDİ’

Ankara Kadın Platformu adına konuşan Zeynep Ülger, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü zorunluluğuna uymadığı için 'ahlaksız' ilan edilerek İran’ın 'gerici faşist rejimi' tarafından katledildiğini söyledi. Ülger, şunları kaydetti: “İranlı kadınlar ülkede ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyelerine karşı saçlarını kesiyor, başörtülerini yakıyor. İslam Devrim Muhafızları’ndan Moslem Moin, Mehsa Amini’nin komaya girme nedenini süregelen başka bir sağlık sorunu ile açıkladı. Rejimin yalanlarına karşı kadınlar, Mahsa’nın cenazesinde başörtülerini çıkardılar. ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ ve ‘Diktatöre Ölüm’ sloganlarıyla geçen cenazede kadınlar yaşamlarına sahip çıkacaklarını dile getirdiler.”

‘KADINLAR BİRBİRİNE KENETLENİYOR’

Türkiye’de yaşayan kadınlar olarak bedenlerine, hayatlarına sahip çıktıklarını ifade eden Ülger, dünyanın dört bir yanında kadınları aileden, namustan, ahlaktan ibaret gören erkek egemen aklın ortaklaştığını söyleyerek şunları ifade etti: “Ailenin ve ahlak normlarının içine hapsedilen kadınların özerkliklerine yönelik bu saldırılara karşı biz de kadınlar olarak aynı duygudaşlıkla birbirimize kenetleniyoruz. Bugün Mahsa Amini’nin dinci gerici rejim tarafından katledilmesine ses vermek AK Parti-MHP iktidarının kadınlara ve LGBTİ+lara açtığı savaşa karşı direnmektir.”

‘KADIN DAYANIŞMASI SINIR TANIMAZ’

Türkiye’de AK Parti ve MHP iktidarının hayatı dinci gerici politikalarla sarmaya çalıştığını söyleyen Ülger, “Öldürülen veya erkekler tarafından kaybedilen kadınlar için etkin soruşturmalar yürütülmemekte faillere ödül gibi cezalar verilmektedir. İran’da öldürülen Mahsa’yı bizler Gülistan’dan, Deniz Poyraz’dan, Nadira’dan, Yeldana’dan, İpek Er’den, Garibe Gezer’den, Taybet Ana’dan, Aleyna Çakır’dan biliriz. Kadınlar Türkiye’de de erkek-devlet tarafından katledilmekte, katilleri korunmakta hatta sırtları sıvazlanmaktadır” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’ne direnen, ahlak polislerine karşı siyah örtülerini yakan, saçlarını kesen kadınlara ses verdiklerini söyleyen Ülger, “Mahsa Amini bizim de isyanımızdır. Dünyanın neresinde bir kadının kirpiği yere düşse kaldırmaya kararlıyız. Kadın dayanışması sınır tanımaz. İranlı kadınların söylediği gibi ‘bizi zorla kendi cennetinize götüremezsiniz” ifadelerini kullandı.