Amerikan Sinema Editörleri'nden Akademi'ye çağrı: Aldatılmış, aşağılanmış ve öfkeli hissediyoruz

Amerikan Sinema Editörleri, 8 ödül kategorisinin canlı yayından çıkarılma kararına ilişkin bir bildiri yayınladı. Yönetmen Francis Ford Coppola, bildiride "Bu süreçte bize ses verin" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Film editörlerinden oluşan onursal topluluk Amerikan Sinema Editörleri (American Cinema Editors-ACE), 94. Oscar Ödülleri’nde sekiz ödül kategorisinin canlı yayından çıkarılma kararının gözden geçirilmesi için çağrı yaptı. Ödül törenindeki bu kararın değiştirilmesi amacıyla bir araya gelen topluluk, yönetmen Francis Ford Coppola'nın “Sinemanın özü kurgudur” sözüyle başlayan bir video bildirisi yayınladı.

Ntv'nin aktardığına göre, yayınlanan video bildirisinde yönetmen Coppola, topluluğun kendini aşağılanmış hissettiğini belirterek, “Sanatımız, şişirilmiş performans ve gösteriler nedeniyle gereksiz görüldüğü için, aldatılmış, aşağılanmış ve öfkeli hissediyoruz” ifadelerini kullandı. Diğer sanatçıların da bu çağrıya destek vermelerini istediklerini belirten Coppola, “Bu süreçte bize ses verin. Film yapımcılığını hak ettiği gibi onurlandıran ve bu durumun bir daha asla yaşanmayacağını garanti eden bir çözüm bulmak için birlikte çalışalım” diye konuştu. 

'CANLI YAYINDAN ÇIKARILAN KATEGORİLERE İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ YAPILIYOR'

Canlı yayından çıkarılan kısa belgesel, kurgu, makyaj-saç, orijinal şarkı, prodüksiyon tasarımı, kısa animasyon, kısa canlı aksiyon ve ses ödüllerinin bu durumdan olumsuz etkileneceği belirtilen bildiride, bu kategorilerin hak ettiği itibarı görmediği ve kazanan sanatçılara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldığı da aktarıldı.

"Suyun Sesi" ve "Pan’ın Labirenti" filmleriyle iki kez En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanan Meksikalı yönetmen Guillermo Del Toro, bu yılki Oscar Ödülleri'nde Akademi'nin sekiz kategori için aldığı kararı eleştirmişti. Del Toro, ödülü kabul ederken sahnede yaptığı konuşmada, “Biz filmleri tek başımıza yapmıyoruz, onlarla birlikte yapıyoruz. Bizimle çalışan insanlar pandemide riske girdiler. Böyle bir şeyin yapılması düşünülecekse de bu yıl, onların isimlerini Oscar'larda canlı duymayacağınız yıl değildi. Bu, isimlerinin yüksek sesle söylenmesi gereken yıl” demişti.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Oscar törenlerinde her geçen yıl azalan reytingleri yeniden artırma amacıyla törene yeni bir uygulama getirerek, sekiz ödül kategorisinin canlı yayından önce verilmesine karar vermişti.