Amasra Maden Faciası davası: 'Katilleri adliyede görmek istiyoruz'

Amasra Maden Faciası'yla ilgili davanın altıncı duruşması öncesi açıklama yapan madenci yakınları, "Katiller sokaklarda geziyor, onları da adliyede görmek istiyoruz" dediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7'si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün Bartın Adliyesi'nde görüldü.

CHP'li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri, avukatlar, Amasra Maden Faciası'nda hayatını kaybeden madencilerin aileleriyle birlikte Bartın Adliyesi'nde duruşmaya katıldı.

'BU KENTİN ADALET BAKANI NEREDE?'

Madenci yakınları duruşma öncesi Bartın Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada sorumluların olası kasıttan cezalandırılmasını talep etti:

“Biz bu davanın sonuna kadar peşindeyiz. Davamız neye mal olursa olsun biz arkasındayız. Biz adalet istiyoruz. Adalet yerini bulana kadar davamızın arkasında duracağız. Bu kentin adalet bakanı nerede? Suçluları bize verin. Kazım Eroğlu’nun olası kasıttan cezalandırılmasını istiyoruz. Kazım Eroğlu ve diğerleri hala sokaklarda geziyor, onlar da birer katil. Onları da adliyede görmek istiyoruz. Sonuna kadar adalet arayacağız.”

'AİLELERİN YANINDAYIZ'

Davanın takipçisi olacaklarını söyleyen TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca şöyle konuştu:

“43 madencimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Maden faciasının hemen ardından, o dönem Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısıydım. Milletvekili arkadaşlarımızla beraber buradaydık. Ardından ikinci defa heyetle gelerek aileleri ziyaret ettik. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yıl dönümünde buradaydı. İlk günden itibaren biz maden şehitlerimizin ailelerine şu sözü vermiştik: Bu sürecin takipçisi olacağız, bu sürecin toplum hafızasından silinmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapanlara inat, biz hafızaları daha canlı, daha diri ve gün geçtikçe tüm ülkeden destek görecek bir toplumsal hafızaya kavuşması için takip edeceğiz demiştir. Bu sözümüzün arkasında durarak, bugün yine 6’ncı duruşmada ailelerimizle birlikte, avukatlarla beraber, değerli Bartınlı hemşerilerimizle dava sürecini takip ediyoruz. Bartınlı hemşerilerimize ve bütün dostlarımıza şunu sormak isterim: Hatırlayın o günlerde, çakarlı araçlarla, bir araç sürüsüyle, gösterişli gösterişli Amasra Maden Faciası’nın arkasından şehre gelenler, o günden bu yana neredeler? Duruşmalar yapıldı, neredeler? Aileler “siz neredesiniz” diye sordular, bu şehrin milletvekiliydi o dönem, bugün Adalet Bakanı, kendisi nerede?”