Altılı Masa: İYİ Parti’de 'gagalanma' tepkisi

Altılı Masa’nın 2 Ekim’de başlayacak ikinci turu öncesi alevlenen adaylık tartışmaları partilerde rahatsızlık yaratıyor. En büyük tepki İYİ Parti’den.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye seçime hazırlanırken gözler Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakat Metni’ni imzalayan siyasi partilerin oluşturduğu Altılı Masa’da. Bugüne kadar sistem değişikliğinin yanı sıra iş birliğinin ilke ve esasları, seçim güvenliği, Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkarılması, parlamentoda kesin hesap komisyonu kurulması, hasar tespit komisyonu oluşturulması, seçim güvenliği gibi konularda anlaşma sağlayan liderler ikinci tur görüşmelerinde geçiş sürecinin yol haritası ve ortak cumhurbaşkanı adayı olmak üzere daha zorlu başlıklarla karşı karşıya olacak. Ancak bu süreç her gün çıkan yeni tartışmalarla bir dizi krize de gebe görünüyor. Özellikle medyada sık sık gündeme getirilen “Altılı Masa’da kriz/çatlak”, “Masa dağılıyor mu?” şeklinde haberler, bu haberlere neden olan açıklamalar ve parti liderlerinin bunların karşısında al(ma)dığı tutumlar bazı serzeniş ve tepkileri de beraberinde getiriyor. Son dönem Altılı Masa’nın en güçlü ikinci partisi İYİ Parti’ye başta adaylık konusu olmak üzere getirilen eleştiriler parti yönetiminde tepkiyle karşılanıyor.

'GERÇEKTEN BİR DEĞİŞİM İSTENİYORSA BÖYLE BİR GAGALANMA OLMAZ'

Akşener’in yakın çevresi, genel başkanın konuşmalarında sıklıkla ifade ettiği, “Oculuk-buculuk siyaseti” yerine “seçmen velinimettir” bakışıyla “hizmette rekabet” öngören kucaklayıcı, kapsayıcı bir politika izlediğine dikkat çekiyor, herkesin de buna dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Bu sözler Altılı Masa’daki partilerin birbiri ile rekabet etmemesi gerektiği anlamına geliyor. “Türkiye’nin geleceğini kişisel hedeflerle zora sokmayacağım” açıklamalarının ardından Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını ilan ettiğini hatırlatan partililer, Akşener’in “Ben hiçbir şey talep etmiyorum. Ama sürekli tartışılıyorum. Gerçekten bir değişim isteniyorsa böyle bir gagalanma olmaz” diyerek yapılan tartışmalara tepki gösterdiğini kaydediyor.

'REYTİNG UĞRUNA SİSTEMİ YIKIYORLAR'

Akşener benzer bir eleştiriyi 2018 seçim sürecine dair yapmıştı. Her partinin kendi Cumhurbaşkanı adayını çıkardığı süreçte, bir heyecan fırtınası ile gerçeklikten kopulduğunu anlatan Akşener, “Birinci turda alıyoruz havası esti. Bana çekilmem için telefonlar açıldı. Ağzımı açmadım. Zora sokacak bir cümlemi duymadınız” demişti. Bugün de Akşener’in Altılı Masa ile ilgili en az konuşan lider olduğuna dikkat çeken yöneticiler “Çok büyük saygısızlıklar dönüyor. Kendini neredeyse Altılı Masa’nın icracısı gören 'kanaat önderleri' reyting uğruna bir sistemi yıkıyorlar” tepkisi gösterdi. Gece gündüz yaşanan bu tartışmaların belki Altılı Masa’nın dağılmasına neden olmayacağı ama kazanma olasılığını riske sokabileceği kaydediliyor.

KUŞOĞLU RAHATSIZLIĞI

İYİ Partililer Altılı Masa ya da Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili yaşanan bazı tartışmalar sonrası masada oturan liderlerin tutumunu da not ediyor. İYİ Parti yönetimindeki bazı isimlerin görev alanının değişmesi ya da Başkanlık Divanı dışında bırakılması bu süreci korumanın çabaları olarak yorumlanıyor. Ancak benzer tutumların başta CHP olmak üzere diğer partilerde yaşanmaması da rahatsızlık yaratmış görünüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun “Kemal Bey aday olmazsa Altılı Masa dağılır” sözleri İYİ Parti’de 6 genel başkanın iradesine saygısızlık olarak değerlendirilirken, CHP yönetiminin bunun karşısında adım atmaması da eleştiri konusu.

'MANSUR YAVAŞ’I BİZ DEĞİL, VATANDAŞ SÖYLÜYOR'

Yine İYİ Partililer, genel başkan Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili “Kazanacak aday” vurgusunun da yanlış yorumlandığı görüşünde. Türkiye en kritik seçime hazırlanırken “hata lüksü yok” diyen partililer “Kazanacak aday Kılıçdaroğlu kazanamaz demek değil, kiminle seçim kazanılacaksa o aday olsun demek. İsim yok burada. İYİ Parti Mansur Yavaş’ı istiyor diyorlar. Hayır Yavaş’ı söyleyen biz değiliz. Yavaş’ı söyleyen vatandaş” diyor.

KULLANILAN DİL SEÇMENİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

İYİ Parti’nin kuruluşunun siyasi dengeleri değiştirdiğini, yine partinin kuruluşundan bu yana parlamenter sistem vurgusu ile bir anlamda Altılı Masa sürecinin de ortaya çıkmasına büyük katkı konulduğunu söyleyen partililer, bunların görülmediği görüşünde. Söz konusu rahatsızlığın seçmen tabanına da yansıdığına dikkat çekilirken, “Akşener AK Parti sistemi içinde yer almayacağını ispatlamak için “Ben gidersem seçmen beni döver” demişti. Bunu AK Parti’ye gidilir anlamında söylemiyoruz ama İYİ Parti seçmenini araştırıp, bu dilin seçmende yarattığı tahribatı görsünler” deniliyor.

KILIÇDAROĞLU ALTILI MASA TOPLANTISI ÖNCESİ TURA ÇIKACAK

Altılı Masa 2 Ekim’de ikinci tur görüşmelerine başlayacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ev sahipliği yapacağı yedinci toplantı öncesi gündemle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için gelecek hafta liderleri ziyaret edecek. Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun bu ziyaretinde parti yönetimi ve tabanında rahatsızlık yaratan tartışmalarla ilgili de görüşlerini paylaşabileceği kaydediliyor.