Altı robot üreticisi söz verdi: Robotları silahlandırmayacağız

Aralarında Boston Dynamics ve Open Robotics'in de olduğu bir grup robot üreticisi, yayınladıkları ortak bildiri ile ürettikleri robotların silahlandırılmaması için anlaştıklarını duyurdu.

Terminatör: Kurtuluş
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir grup robot üreticisi, ortak bir bildiri yayınlayarak, 'gelişmiş ürünlerini silahlandırmama' sözü verdi. Boston Dynamics, Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics ve Unitree firmaları tarafından imzalanan bildiride, genel amaçlı robotların silahlandırılmaması gerektiği vurgulandı. 

Bildiride yer alan ifadeler şöyle:

"Uzaktan veya otonom olarak çalıştırılan, yaygın olarak halka açık olan ve insanların yaşadığı ve çalıştığı daha önce erişilemeyen yerlere gidebilen robotlara silah eklemenin, yeni zarar riskleri ve ciddi etik sorunlar doğurduğuna inanıyoruz. Gelişmiş mobiliteye sahip robotların silahlaşlandırılması halkın teknolojiye olan güvenini de zedeleyecektir. Gelişmiş mobiliteye sahip genel amaçlı robotlarımızı veya geliştirdiğimiz yazılımları silahlandırmayacağımıza ve başkalarının bunu yapmasını desteklemeyeceğimize söz veriyoruz."

ŞİRKETLER, ÜRETTİKLERİ TEKNOLOJİLERİN SAVAŞ ENDÜSTRİSİNDEN UZAK TUTULMASINI İSTİYOR

Satışı yapılan robotların, müşteri tarafından sonradan silahlandırılmaması için de çalışma yürüteceklerini açıklayan şirketler, ürettikleri teknolojilerin savaş endüstrisinden uzak tutulmasını istiyor. Şirketler ayrıca, ilgili yasal düzenleyicilerin ve hükümetlerin, gelecekte bir şirket tarafından robotların silahlandırılmasını önleyecek yasaları şimdiden hazırlaması gerektiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)