Almanya'dan Türkiye'ye 'provokasyon' suçlaması

AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırım dayatılmaması için ağırlığını koyan Almanya, Oruç Reis'in yeniden Meis'e gönderilmesine tepki gösterdi. Yunanistan ve Kıbrıs'ı ziyaret etmeye hazırlanan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Ankara eğer tekrar tekrar teyit ettiği gibi müzakerelerden yanaysa, gerginliği düşürmekle provokasyon arasında gidip gelmeye son vermeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Yunanistan'la kriz yaratan Oruç Reis gemisini görüşmelerin sürdüğü bir dönemde yeniden Meis adasının güneyine gönderme kararına Avrupa'dan tepki üzerine tepki geliyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell kararı kınarken, AB dönem başkanı Almanya'dan da 'provokasyon' uyarısı geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Yunanistan ve Kıbrıs bu sabah yaptığı açıklamada, "Ankara eğer tekrar tekrar teyit ettiği gibi müzakerelerden yanaysa, gerginliği düşürmekle provokasyon arasında gidip gelmeye son vermeli" dedi.

Yunanistan ve Kıbrıs ziyareti öncesinde konuşan Maas, bu iki AB üyesiyle dayanışma içinde olduklarını söyleyerek 'tüm taraflara akılcı komşuluk içinde davranma' çaprısında bulundu. Maas, 'Türkiye'yi Yunanistan'la diyaloğa tek taraflı adımlarla zarar vermemeye' ve tartışmalı alanlarda doğalgaz araması yapmamaya çağırdıklarını vurguladı. 

Maas bugün, Kıbrıs ve Yunanistan'ı ziyaret edecek. Alman bakanın programında şu an için bir Ankara ziyaretinin görünmemesi dikkat çekiyor. Maas Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'le görüşecek. Yunanistan'daysa Başbakan Kiryakos Miçotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias'la biraraya gelecek.

Ekim başındaki AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırım dayatılmaması için ağırlığını koyan Almanya, dün de Oruç Reis hakkında "Bu çok üzücü ve bizim açımızdan Akdeniz’de tansiyonun düşürülmesine yönelik çabaları boşa çıkaracak akılsızca bir adım olur" açıklaması yapmıştı. Türkiye'nin kararını Fransa da eleştirmişti. (DIŞ HABERLER)