Almanya'da Türkiyelilerin tercihi Yeşiller'den yana

Almanya'da son yıllarda Türkiyelilerin daha çok Yeşiller Partisi'ni tercih ettikleri gözleniyor. Son örnek, Yeşiller Partisi'nin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eşbaşkanlığına seçilen Yazgülü Zeybek oldu.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da Türkiye kökenlilerin parti tercihi söz konusu olduğunda ilk akla gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) olurdu. Bunun sebebi, tahmin edileceği gibi SPD'nin bir işçi partisi olması, Türkiye kökenlilerin de büyük çoğunlukla işçi olmasıydı. SPD artık sadece bir işçi partisi değil, Türkiye kökenlilerin toplumsal konumları da artık değişmeye, dolayısıyla parti tercihleri de değişmeye başladı. Elbette yine çoğunluğu işçi, ama artık  girişimcisi var, akademisyeni var, doktoru var, mühendisi var.

Bu değişim kendini parti tercihinde de gösteriyor elbette. Yine Türkiye kökenlilerin çoğunluğu SPD'ye oy veriyor, ama eskiye göre bu partiye oy verenlerin sayısı büyük oranda azalmaya başladı. Siyasete katılmak isteyenler, yine SPD'yi tercih ediyor, ama özellikle genç Türkiye kökenliler etkin siyaset için Yeşiller'i tercih etmeye başladı. İki partiden federal ve eyalet milletvekili seçilen Türkiye kökenliler karşılaştırıldığında SPD'nin önde, ancak oy oranları ölçü alındığında Yeşiller'in önde olduğunu görürüz. Geçen yılın eylül ayında yapılan Federal Meclis seçiminde SPD yüzde 25,7 oranında oy alırken, Yeşiller'in oyu yüzde 14,8 olmuştu.

EŞBAŞKANLIĞA VE BAKANLIĞA YÜKSELDİLER

Yeşiller'de dikkati çeken gelişme, federal ya da eyalet milletvekili seçilenlerin eşbaşkanlığa ve bakanlığa kadar yükselmesi. İlk olarak Cem Özdemir partinin federal eşbaşkanlığına kadar yükselmişti. Özdemir, geçen yıl kurulan SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP)  Federal Hükümeti'nin Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanlığına getirilmişti.

Türkiye kökenli ikinci eşbaşkan ise, bundan bir ay kadar önce Yeşiller'in Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eşbaşkanlığına seçilen 35 yaşındaki Yazgülü Zeybek. Babası Türk, annesi Alman olan Yeşiller'in federal milletvekili Dr. Danyal Bayaz (39), geçen yılın mayıs ayından bu yana Baden Württemberg Eyaleti Maliye Bakanı. Yine aynı eyalette Muhterem Aras (56), 2016 yılından beri eyalet meclis başkanlığı yapıyor. 42 yaşındaki Belit Onay da 2019'da Hannover Anakent Belediye Başkanlığına seçilmişti. Şu anda Yeşiller'den federal mecliste 5, Baden Württemberg eyalet meclisinde 5, Kuzey Ren Vestfalya'da 3, Berlin ve Hamburg'da 3, Bavyera'da da 2 Türkiye kökenli milletvekili bulunuyor.

NEDEN YEŞİLLER'İ TERCİH ETTİ?

Almanya'nın nüfusça en büyük eyaleti ve en fazla Türkiye kökenlilerin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Yeşiller'in NRW Eşbaşkanlığına bir ay kadar önce  35 yaşındaki Yazgülü Zeybek seçilmişti. Bir kız çocuğu annesi siyaset bilimci Zeybek, delegelerin oyunun yüzde 92'sini alarak seçildi. 2010 yılından beri Yeşiller üyesi olan Zeybek, 1985'de Almanya'ya siyasi mülteci olarak gelmiş anne babanın kızı.

Lise öğrenimini İstanbul'da, siyaset bilimi öğrenimini de Londra'da yapan Zeybek, anne babasının siyasi kişilikleri dolayısıyla kendisinin erken yaşta siyasetle içiçe olduğunu söylüyor. Farklı ülkelerde bulunmuş olan Zeybek, Brüksel'de Yeşiller Partisi'ne yakın Heinrich Böll Vakfı'nda çalışmış, ayrıca partinin Brüksel örgütünde de görev almış. 

NRW Eşbakanı Yazgülü Zeybek
NRW Eşbakanı Yazgülü Zeybek

Türkiye'de sivil toplum hakkında Wuppertal Üniversitesinde doktora yapan Zeybek, aynı üniversitede siyaset bilimi dersleri veriyor.

Zeybek, neden Yeşiller'i tercih ettiğini şöyle açıkladı: “Çağımızın devasa sorunları var. İklim değişikliği, çevre sorunları, güvenli ve sürdürülebilir enerji kaynakları, yenilenebilir enerjiye olan ihtiyaç, gelir dağılımında hem ülke içinde hem de ülkeler arasında eşitsizlik, yoksulluk, kuraklık, göçler ve savaşlar, ırkçılık vb. bir yığın sorun. Farklı köken, inanç ve yaşam biçiminden insanlar ve dünyamızda yaşayan tüm canlılar için daha adil ve yaşanabilir bir dünyaya olan özlem, şimdi çok daha güçlü bir şekilde hissedilmektedir. Yeşiller Partisi, tam da tüm bu devasa sorunların üstesinden gelebilmemiz için daha doğru önermeler ortaya koymaktadır. Bunun yanında parti içi demokrasi, çok kültürlülük ve her türden ayrımcılık karşıtı politikaları dolayısıyla Yeşiller Partisini tercih ettim”

UZMANLAR NE DİYOR?

Hamburg Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Yaşar Aydın'a göre Türkiye kökenlilerin etkin siyaset yapmak için Yeşiller'i tercih etmesinin birçok sebebi var. Partinin diğer partilerden çok önce göç ve uyum konularını gündemine almış olması ile göçmenlerle ilgili bir çok talebi ilk önce dile getirmiş olmasını önemli etkenler olarak sayıyor.

Yeşiller'in diğerlerine göre küçük bir parti olmasını da sebep sayan Dr. Aydın, “Bu partinin listelerinde yer bulmanın, örneğin bir CDU ve SPD'nin listelerine girebilmekten görece daha kolay olduğu söylenebilir. Tabii partinin daha dünyaya açık, daha kozmopolit olması, ırkçılık ve dışlanma konularına daha hassas olması da etkili olmuştur mutlaka.  Ayrıca diğer partilerle karşılaştırıldığında, Yeşiller daha genç ve dinamik bir görünümdeler” diyor.

CEM ÖZDEMİR ETKENİ

Ruhr Bölgesindeki Essen kentinde bulunan Tükiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAM) uzmanı Caner Aver, Türkiye kökenlilerin Yeşiller'i tercihinde, partinin Türkiye politikası ile Cem Özdemir'in etkili olduğu görüşünde. Aver'e göre 1998'de kuruluşmuş olan SPD-Yeşiller koalisyon hükümetinin Türkiye ile AB'ye üyelik sürecini başlatmış olması sebeplerden biri. Aver, o yıllarda oldukça popüler olan Cem Özdemir'in de Türkiye kökenlilerin Yeşiller'i tercihinde rol oynadığını düşünüyor. Aver, “Yeşiller'in diğer partilere nazaran çevreci, liberal, çoğulcu ve genç bir parti olarak algılanması da seçmen gruplarına cazip gelmekte” diyor.