Almanya'da kritik eyalette seçim: Türkiyeli seçmenin oyları belirleyici

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde pazar günü yapılacak seçimlerde anketlere göre, SPD ve CDU arasındaki oy farkı azalırken yaklaşık 300 bin Türkiye kökenli seçmenin oyları kritik görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'nın nüfusça en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) 15 Mayıs'ta eyalet meclisi seçimi yapılacak. 13 milyon dolayında seçmenin yaklaşık 300 bin kadarını oluşturan Türkiye kökenli seçmenler, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) arasında başa başa görünen yarışta önemli rol oynayabilir. NRW seçimi, geçen eylüldeki federal meclis seçimi sonucunda kurulan SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Partili (FDP) koalisyon hükümeti için de bir değerlendirme olarak görülüyor.

Alman siyaset terimlerinde, ''seçimden sonra seçimden öncedir'' diye bir deyim vardır. Bu deyim, 16 eyaletten oluşan Federal Almanya'da neredeyse her yıl en az bir eyalette eyalet meclisi seçimi yapılmasını ifade eder. Bir hafta önce Schleswig Holstein eyaletinde seçim yapılmıştı, bu pazar günü de 18 milyon kişiyle Almanya'nın nüfusça en büyük eyaleti Kuzey Ren Vetfalya'da (NRW) eyalet meclisi seçimi var. 13 milyon dolayında seçmeni dolayısıyla ''küçük federal meclis seçimi'' olarak da adlandırılan NRW seçimi, geçen eylül ayındaki federal meclis seçimi sonucunda kurulan SPD, Yeşiller ve FDP koaliyon hükümeti için de bir seçmen değerlendirme olarak görülüyor.

SEÇİM YARIŞI BAŞA BAŞ GÖRÜNÜYOR

Son kamuoyu yoklamaları, SPD ile CDU'yu neredeyse baş başa gösteriyor, iki parti arasında yüzde 3 dolayında bir fark bulunuyor. İNSA araştırma kuruluşunun 10 mayıs tarihli anketine göre CDU 31'de, SPD ise yüzde 29'da görünüyor.

Daha önceki anketler, SPD'yi yüzde 3 dolayında önde gösteriyordu. 2017 seçimine göre oylarını neredeyse ikiye katlayan Yeşiller ise yüzde 16 dolayında. Oylarının üçte birini kaybetmiş görünen FDP ise yüzde 8 dolayında seyrediyor. Kayda değer oy kaybı görülmeyen sağcı AfD (Almanya için Alternatif) partisinin oyu ise yüzde 7 olarak görünüyor. Şu anda NRW'de CDU ile FDP'den oluşan koalisyon hükümeti iktidarda bulunuyor. Anket bulgularına göre SPD ile CDU'dan oluşacak koalisyon dışında başka bir ikili koalisyon olası görünmüyor.

SEÇMENLERİN TERCİHLERİ DEĞİŞİYOR

Bu durumda 13 milyon dolayında seçmenin yaklaşık 300 bin kadarını oluşturan Türkiye kökenli seçmenlerin oyu belirleyici olabilir. Son yıllara kadar Türkiye kökenliler oylarını büyük çoğunlukla bir ''işçi partisi'' SPD'ye veriyordu. Bu eğilim son yıllarda değişmeye başladı, çünkü SPD artık tipik bir işçi partisi değil, Türkiye kökenlilerin hepsi de artık işçi değil, girişimcisi var, doktoru var, akademisyeni var. 

Duisburg Essen Üniversitesi'nin 2017 yılında yaptığı araştırmanın bulgularına göre önceki yıllarda Türkiye kökenlilerin yüzde 60 kadarı SPD'yi seçerken, 2017 federal meclis seçiminde bu oran yüzde 35'e kadar düşmüş bulunuyor. Aynı seçimde yüzde 20'si CDU'ya, yüzde 16'sı Sol Parti'ye, yüzde 13'ü de Yeşiller'e oy verdi.

2019 ile 2020 yıllarında Data4U kamuoyu araştırma kuruluşunun anketine göre ise, 2021 federal seçiminde Türkiye kökenlilerin 44'ü SPD'ye, yüzde 26'sı Yeşiller'e, yüzde 12'si de CDU'ya oy vereceğini bildirmişti. 

'EKONOMİK ETKENLER EĞİLİMLERİ BELİRLİYOR'

Ruhr Bölgesindeki Essen kentinde bulununan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAM) uzmanı Caner Aver, diğer göçmenler gibi Türkiye kökenli göçmenlerin de işçi sınıfından çıkıp toplumun orta kesimine geçmeye başladığını söylüyor. Ekonomik durumdaki bu değişimin Türkiye kökenlilerin sosyal konumlarını, dolayısıyla da siyasi parti tercihlerini değiştirdiğini belirtiyor. Ayrıca, sosyal çevre, Almanya'da kalma süresi ile Türkiye'de edinilen tecrübelerin de Türkiye kökenlilerin siyasi tercihlerini etkilediğini vurguluyor.

Aver'e göre Almanya'nın artık bir göç ülkesi olduğunu kabul etmiş olması, sağcı AfD dışındaki partilerde göç ve uyum politikaları hakkında bir uzlaşmanın sağlanmış olması da Türkiye kökenlilerin siyasi tercihlerini belirleyen etkenler arasında yer alıyor. Önceki yıllarda SPD, Yeşiller ve Sol Parti, göçmenlerin sorunlarına parti programlarında yer verirken, son yıllarda CDU ile FDP'de de göç ve uyum politikaları önemli yer tutuyor. Aver, bu sebeple Türkiye kökenlilerin parti tercihinde göç ve uyum politikaları dışında başka etkenlerin rol oynadığını söylüyor.

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR DA YARIŞIYOR

Şu anda NRW Eyalet Meclisi'nde SPD'den üç, Yeşiller'den de bir Türkiye kökenli milletvekili bulunuyor. Bu seçimde Türkiye kökenli milletvekili sayısı artacak gibi görünüyor. SPD'den aday olan 9 Türkiye kökenliden üç adayın yeniden seçilmesi kesin gibi, iki adayın şansı da iyi görünüyor.

Yeşiller'den ise sekiz adaydan ikisinin seçilmesi kesin gibi, bir adayın şansı ise yüksek görünüyor. CDU, FDP ve Sol Parti'den ise birer Türkiye kökenli aday bulunuyor. CDU ve FDP'nin adaylarının seçilmesi şansı düşük. Eyalet Meclisinde temsil edilmeyen Sol Parti'nin ise bu seçimde de yüzde 5 oy engelini aşamayacağı öngörülüyor, dolayısıyla Türkiye kökenli adayının şansı yok denecek kadar az.