Almanya'da 'feminist dış politika' rehberi kamuoyuyla paylaşıldı

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Baerbock, "Feminist dış politika siyasi faaliyetlerimizin tüm alanlarını kapsayacak" ifadelerini kullandı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’da 'feminist dış politika' oluşturulmasına ilişkin hedefler ve ilkelerin yer aldığı rehber kamuoyuyla paylaşıldı. Berlin'de düzenlenen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock, "Biz devrim çağrısı yapmıyoruz, apaçık ortada olan bir şeyi yapıyoruz" diyerek 88 sayfalık rehberin hedefleri ve ilkelerini kamuoyuna açıkladı. Baerbock, "Feminist dış politika siyasi faaliyetlerimizin tüm alanlarını kapsayacak" ifadelerini kullandı. 

Baerbock, şöyle devam etti: "Feminist dış politika ve kalkınma politikasının gelecekte dış politika faaliyetlerinin tüm alanlarına yayılması gerekiyor."

 

Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ise, "Adaletsizlikle mücadele söz konusu olduğunda, kadınlardan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Dış politikada 'erkek egemen görüşün ötesine geçmenin' hedeflendiğini aktaran kılavuzda, feminist dış politika elçisinin de atanacağı belirtildi. Kalkınma Bakanlığı'nın fon sağladığı toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerin artırılacağı, 2025 yılına kadar oranın yüzde 64'ten yüzde 93'e çıkarılmasının amaçlandığı kaydedildi. Kılavuzda, “Feminist dış politika dünya çapında toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefliyor" ifadelerine yer verildi. 

'TAHRAN YÖNETİMİNE KARŞI NET BİR TAVIR ALINMADI'

Hükümetin feminist dış politika kararı, eleştirileri de beraberinde getirdi. Hıristiyan Demokrat Parti'den (CDU) Jürgen Hardt, Baerbock'u, İran'da Mahsa Jîna Amini'nin ölümün ardından başlayan protestolarda Tahran yönetimine karşı 'net bir tavır almamak' ile suçladı. Hardt, "Federal hükümet, İran'da kadınların yanında durarak feminist dış politikanın pratikte ne anlama geldiğini gösterebilir" dedi.

'FEMİNİST DIŞ POLİTİKAYA İŞARET ETMİYOR'

Sol Parti’nin Eş Genel Başkanı Janine Wissler ise, kadın haklarının ihlal edildiği Suudi Arabistan'a silah ihracatının ve Katar'la yapılan anlaşmaların 'feminist değerlere dayalı bir dış politikaya işaret etmediğini' söyledi. (DIŞ HABERLER)