Almanya'da akaryakıt desteği sona erdi: Yeni yardım paketi bekleniyor

Akaryakıtta üç ay vergi indirimi ile 9 euro biletinin sona ermesinin ardından halk ve sendikalar yeni enerji yardımı paketi istiyor. Federal hükümet ortaklarının yarın yardımda uzlaşması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da sürekli artan enerji fiyatlarını karşılamakta zorlanan ve şimdiye kadar yapılan yardımları yetersiz bulan halk ve sendikalar, Federal Hükümet'ten yeni enerji yardımı bekliyor. Başbakan Olaf Scholz'un her fırsatta, “Halkı yalnız bırakmayacağız” demesine karşın federal hükümet yardım konusunda ağır davranıyor. Hizmet sektörü sendikası Ver.di, üçüncü yardım paketinin beklentilerini karşılamaması halinde protesto eylemleri yapacağını bildirdi. Ver.di, 30 milyar euro tutarında bir yardım paketi bekliyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti ortaklarının, yarın üçüncü enerji yardım paketinde uzlaşması bekleniyor. SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Rolf Münzenich, NDR yayın kuruluşuna verdiği demeçte, halkın enerji yükünü azaltacak bir paketin açıklanacağını söyledi. Münzenich, şimdiye kadar federal hükümetin enerji yardımının 30 milyar euro'ya ulaştığını bildirdi. Başbakan Scholz, daha önce 'ölçülü, etkili ve ihtiyaç hedefli' bir yardım paketi hazırlayacaklarını söylemişti.

İlk yardım paketi olarak geçen haziran başında yürürlüğe giren akaryakıt desteği ağustos sonunda sona erdi. Akaryakıtta yapılan vergi indirimiyle, benzin ve mazotun litre fiyatı yaklaşık 2,20 euro'dan 1,70 euro'ya kadar düşmüştü. Vergi indirimi biter bitmez fiyatlar 2 euro'ya yükseldi. Yine haziran başından ağustos sonuna kadar geçerli, tüm Almanya için aylık 9 euro bilet desteği de sona erdi. Bu süre içinde yaklaşık 38 milyon bilet satıldı. Gelecek yıl başından itibaren aylık 49 ile 69 euro arasında bir model tartışılıyor. İkinci enerji yardımı olarak, vergi yükümlüsü başına 300 euro da bu ay başından itibaren ödenmeye başladı. Astronomik enerji fiyatları karşısında bu yardım çok yetersiz. Ayrıca emekliler ile üniversite öğrencileri yardım dışında tutulduğu için eleştiriliyor.

AVRUPA BİRLİĞİ DE ENERJİ YARDIMI YAPACAK

Ulusal hükümetlerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) de halkın enerji gideri yükünü azaltmak için yardım paketi hazırlıyor. Die Welt gazetesinin haberine göre, ilgili bakanlar yardımı görüşmek üzere 9 Eylül'de bir araya gelecek. Paket, elektrik fiyatlarına sınırlama ile halka para yardımı öngörüyor. AB, enerji fiyatlarının artmasıyla astronomik kazanç elde eden şirketlerden fazla gelir için ek vergi alarak halka para yardımını karşılamayı planlıyor.

HANELERİN ENERJİ GİDERİ 80 MİLYAR ARTTI

Düsseldorf'da bulunan Alman Makro Ekonomi ve Konjonktür Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Sebastian Dullien, enerji fiyatlarının yükselmesiyle hanelerin enerji giderlerinin şimdiye kadar 80 milyar euro arttığını bildirdi. Merkur gazetesine makale yazan Prof. Dullien, devletin enerji giderinin ise 200 milyar euro arttığını bildirdi. 2019'da devletin doğal gaz, fosil enerji ve kömür için 50 milyar euro ödediğini, bu tutarın 2023'te 280 milyar euroya ulaşacağını belirtti. 

ENERJİ TASARRUF TEDBİRLERİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Öte yandan, kamu ve özel kesimi kapsayan bir dizi enerji tasarruf tedbiri eylül başından itibaren yürürlüğe girdi. Gelecek iki yıl içinde yüzde 20 enerji tasarrufu planlayan federal hükümetin tasarruf paketine göre kamu binaları en fazla 19 derece ısıtılacak. Ayrıca, kamu binalarının koridorları, teknik odaları ve holleri hiç ısıtılmayacak. Okullar, hastaneler ile yaşlı yurtlarında ısıtma sınırlaması yapılmayacak. Yine kamu binalarında tanıtım ve estetik amaçlı ışıklandırmalara son verilecek.

MAĞAZA, DÜKKAN VİTRENLERİ GECE AYDINLATILMAYACAK

Özel kesimi kapsayan en büyük kısıtlama, mağaza, dükkan ve diğer iş yerlerinde gece vitrin aydınlatmasına geliyor. Buna göre bu yerlerin vitrinleri, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında aydınlatılmayacak. Buna ek olarak bu yerler, kapılarını sürekli açık tutamayacak. Evlerdeki özel havuzlar da doğal gaz ve elektrikle ısıtılmayacak. Bunun dışında evlerde enerji tasarrufu için federal hükümet, şimdilik halka çağrı yapmakla yetindi. Federal hükümetin tasarruf planı, kömür ve akaryakıt taşıyan trenlere yol önceliği sağlanmasını da öngörüyor. Bu durumda yolcu trenleri, enerji taşıyan yük trenlerini bekleyecek, bu da yolcu tren seferlerinin aksamasına yol açabilecek.