Almanya'da 65 milyar euro'luk yardım paketine eleştiri: 'Üst gelir grupları yararlanacak'

Federal hükümetin 65 milyar euro tutarında üçüncü yardım paketi, muhalefet, işveren ve sosyal kuruluşlar tarafından yetersiz bulundu. Ayrıca paketin 'somut ve hedefli olmadığı' ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da dün açıklanan 65 milyar euro tutarındaki üçüncü yardım paketi, doğru bir adım olarak görülmekle birlikte 'yetersiz ve somut olmadığı' gerekçesiyle eleştirildi. Eleştiriler ağırlıklı olarak muhalefetten gelirken, işveren ve sosyal kuruluşlar da paketi yetersiz buldular, paketin 'herkese yardım ilkesi' ile hazırlanmasının yanlış olduğunu ileri sürdüler. Paketin yeni bir enerji politikası getirmediği öne sürülürken, sosyal devleti yaygınlaştırarak enflasyon ve enerji krizinin çözülemeyeceği savunuldu.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, paketin somut olmadığını, çoğunlukla vaatler içerdiğini ileri sürdü. T-Online haber sitesine konuşan Spahn, pakette enerji ihtiyacı çok olan şirketler için bir desteğin yer almadığını, ayrıca 9 euro biletin devamı için de somut bir modelin bulunmadığını söyledi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Amira Mohamed Ali ise yardım paketini, 'paketçik' olarak niteledi. Ali, şimdiye kadar açıklanan üç yardım paketinin toplamının 100 milyar euro'yu bulmadığını ileri sürdü.

İŞVEREN VE SOSYAL KURULUŞLAR DA PEK MEMNUN DEĞİL

Almanya İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger, üçüncü yardım paketini 'hayal kırıklığı' olarak niteledi. Pakette yeni bir enerji politikasının yer almadığını söyleyen Dulger, bu konuda hükümeti 'cesur olmamakla' suçladı. Enflasyon ve enerji krizinin sosyal devleti yaygınlaştırarak çözülemeyeceğini savundu, bu yılın sonunda kapatılması planlanan üç atom santralinin işletme sürelerinin uzatılmasını istedi.

Eşit Haklar Kuruluşları Birliği Başkanı Ulrich Schneider, üçüncü yardım paketinde emekliler ile üniversite öğrencilerinin de düşünülmüş olmasını olumlu buldu. Bununla birlikte sosyal yardımın aylık 449 euro'dan 500 euro'ya gelecek yıl başından itibaren yükselecek olmasını eleştirdi.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Yasmin Fahimi, paketin dar gelirlilerin enerji gideri yükünü azaltacağını söylerken, hizmet sektörü sendikası Ver.di, paketi 'yarı adım' olarak niteledi. Ver.di, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına sınırlama getirilmemesini büyük bir eksiklik olarak görüyor.

UZMANLARDAN DA ELEŞTİRİ GELDİ

Federal hükümetin danışma kurulu üyelerinden Veronika Grimm, paketi genel olarak olumlu bulmakla birlikte 'somut olmadığı' gerekçesiyle eleştirdi. Frankfurter Allgemeine gazetesine konuşan Grimm, fazla kazanç elde eden şirketlerden ek vergi alınmasının, bunların yatırım yapmalarını engelleyebileceğini ileri sürdü.

Berlin'deki Alman Ekonomi Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher ise paketin, 'herkese yardım' ilkesiyle hazırlanmış olmasını eleştirdi. Fratzscher'e göre paketten en fazla üst gelir grupları yararlanacak. İlk iki yardım paketinin de 'herkese yardım' ilkesiyle hazırlanmış olması eleştirilmişti. Şimdiye kadar hazırlanan üç yardım paketinden hiç ihtiyacı olmayanlar da epeyce yararlanıyor. Buna örnek olarak ağustos sonunda biten akaryakıtta üç aylık vergi indirimi gösteriliyor. İndirim, epeyce pahalı lüks araba sahiplerine de yaradı.