Almanya'da 2022 enflasyonu yüzde 7,9 oldu: Tarihin en yükseği

Almanya'da 2022 yılı enflasyon oranı yüzde 7,9 olarak açıklandı. Bu oran, Almanya'da kayıtlara geçen en yüksek enflasyon rakamı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı verilere göre 2022 yılı enflasyonu yüzde 7,9 olarak hesaplandı. Almanya'da bu orana en yakın rakam olan yüzde 7,6 ile 1951 yılında tespit edilmişti. Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinden sonra ülkede hiç bu kadar yüksek oranda bir enflasyon kaydedilmemişti.

DW Türkçe'nin haberine göre, 2021'de tüketici fiyatları ortalama yüzde 3,1 artmıştı. Ancak sonraki süreçte artan enerji maliyetlerinin etkisiyle pahalılık rekor düzeylerde artış kaydetti. Bu durum da enflasyonu körükledi. 

MEVCUT ENFLASYON YÜZDE 8,6

Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, tüketici fiyatları aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artış gösterdi. Kasım ayında ise yıllık enflasyon oranı yüzde 10 olarak ölçüldü. Enflasyon ekim ayında yüzde 10,4'lük rekor seviyeye ulaşmıştı. Almanya'da tüketiciler aralık ayında enerji için bir yıl öncesine göre yüzde 24,4 daha fazla ödeme yapmak zorunda kalırken, gıda fiyatları bir yıl içinde yüzde 20,7 arttı.

Ekonomistlere göre enflasyon 2023 yılında hız kesecek. Ancak bu durumun fiyatlara hızlı şekilde yansıması beklenmiyor. Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel yaptığı açıklamada enflasyonun kısa sürede düşmeyeceğini, bu sürecin yavaş gelişeceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)