Almanya ve İspanya, Midcat boru hattını canlandırmak istiyor

Almanya ve İspanya, 2017'de durdurulan Midcat doğalgaz boru hattı projesini yeniden faaliyete geçirmek istiyor. Fransa, ekonomik olmadığı gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Enerji krizini aşmak için yeni doğalgaz kaynakları aramayı sürdüren Almanya, İspanya ile birlikte ortak doğalgaz boru hattı planlıyor. Bakanlar Kurulu'nun yarısıyla İspanya'ya giden Başbakan Olaf Scholz, Midcat doğalgaz boru hattının yeniden canlandırılmasını istiyor. Pirene Dağları'ndan geçen ve ekonomik olmadığı gerekçesiyle 2017'de yapımı durdurulan boru hattı için İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de destek veriyor. İki başbakan La Coruna kentinde ortak basın toplantısında, boru hattına karşı çıkan Fransa'dan projeye destek vermesini istedi.

FRANSA İLE BİRLİKTE YAPMAK İSTİYORUZ

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre Başbakan Scholz, projenin gerçekleşmesini çok istediğini belirterek, bunu Fransa ile birlikte dostluk ve işbirliği içinde yapmak istediklerini bildirdi. Scholz, "Fransa'nın projeyi istemediği yönünde bir izlenim bende yok" dedi. İspanya Başbakanı Sanchez ise İspanya ve Portekiz'in bir enerji adası olarak kalmış olmasını büyük bir çelişki olarak niteledi. Bununla diğer Avrupa ülkeleri ile enerji bağlarının olmamasını kasteden Sanchez, "İspanya ve Portekiz, enerji alanında Avrupa'ya bağlanmak istiyor. Bu Almanya, Fransa ve Avrupa için çok iyi olur" görüşünü ifade etti. İspanya ve Portekiz, ağırlıklı olarak diğer Avrupa ülkelerine sıvı doğalgaz (LNG) taşımak istiyor. Midcat boru hattının önce doğalgaz, daha sonra hidrojen taşıması planlanıyor.

BORU HATTININ İSPANYA BÖLÜMÜ TAMAMLANDI

Yapımına 2013'te başlanmış olan Midcat doğalgaz boru hattı, Barcelona'dan Fransa'nın Barbaria kentine kadar uzanıyor. 106 km olan Barcelona Hostalrich hattı tamamlanmış bulunuyor. 120 km olan Fransa bölümünün yapımına ise hiç başlanmadı. Fransa Başkanı Emmanuel Macron, geçen ay yaptığı açıklamada, projeye karşı olduğunu bildirmişti. Macron, Pirene Dağları'ndan geçen iki boru hattı bulunduğunu, bunların bile tam kapasite ile çalışmadığını söylemişti. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Sanchez, Fransa'yı Midcat boru hattı konusunda verdiği sözü tutmamakla suçladı. Berlin'de yayımlanan TAZ gazetesi, yarın yapılacak resmi olmayan AB hükümet başkanları toplantısında konunun gündeme geleceğini yazdı.

'ASTRONOMİK FİYAT TALEP EDİLİYOR'

Öte yandan, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, doğalgaz pazarında astronomik fiyatlardan şikayet etti. Neuer Osnabrücker Zeitung gazetesine konuşan Habeck, ABD ve Norveç'i kastederek, dost ülkelerin de kendilerinden astronomik fiyat talep ettiklerini söyledi. Habeck, “Petrol fiyatları yükseldiğinde ABD bizden destek istedi, biz de Avrupa'daki petrol yataklarımızda üretimi artırdık. Şimdi biz de doğalgaz konusunda ABD'den aynısı yapmasını bekliyoruz” dedi. Habeck, AB ülkelerine çağrıda bulunarak doğalgaz pazarında ortak fiyat sunma teklifinde bulundu.