Almanya ve Fransa'dan büyükelçi açıklaması: Türkiye'den resmi bildirim almadık

Erdoğan'ın 10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi için talimat verdiğini söylemesinin yankıları sürüyor. Almanya ve Fransa'dan bugün, "Bize resmi bildirim yapılmadı" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanması çağrısı yapan ortak bildiri sonrası 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini söylemesinin ortaya çıkan belirsizlik sürüyor. 10 ülkenin arasında yer alıp kendilerine resmi bildirim yapılmadığını açıklayan ülkelere Fransa ve Almanya da eklendi.

FRANSA: RESMİ BİLGİ VERİLMEDİ

Fransa Dışişleri'nden bugün yapılan açıklamada, 'Erdoğan'ın Türkiye'deki Fransa Büyükelçisi'ni sınırdışı etme planlarına dair kendilerine herhangi bir resmi bilgi verilmediği' belirtildi.

ALMANYA: BİLDİRİM ALMADIK, İLİŞKİLERİN DERİNLİĞİYLE BAĞDAŞMIYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, diplomatların sınırdışı edilmesi konusunda herhangi bir bildirim almadıklarını söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan sözcü, "Elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına dair haberleri gördük. Fakat hafta sonunda sınırdışılar veya benzer bir karar dair herhangi bir resmi bildirim almadık" dedi. Sözcü, böyle bir sınırdışı kararının Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin derinliği ve önemi ile çelişeceğini belirtti;  hafta sonunda Fransa ve ABD ile bu konuda temas kurduklarını ekledi.

'ENDİŞE İLE NOT ETTİK, ANLAYAMADIK'

Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert ise Erdoğan'ın açıklamalarının Berlin hükümeti tarafından 'endişe' ile not edildiğini ve durumu anlayamadıklarını söyledi. Seibert, "Fakat söylediğim gibi, Türk tarafıyla henüz resmi bir iletişim olmadı. Bekleyip görmemiz gerekiyor" diye ekledi.

Erdoğan cumartesi günü Eskişehir'de yaptığı açıklamada, yedisi NATO müttefiki, altısı Avrupa Birliği üyesi 10 ülkenin büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini söylemişti. Ancak o günden beri, bu ülkelerin büyük çoğunluğu kendilerine henüz bu yönde bir bildirim gitmediğini duyurdu.  

Osman Kavala'nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısı yapan 10 ülke şöyle: Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda ve ABD. (DIŞ HABERLER)