Almanya, puan sistemine geçiyor

Almanya, puan sistemiyle göçmen almayı planlıyor. Meslek, Almanca bilgisi, iş tecrübesi, Almanya bağlantısı ve yaş, temel ölçütler olacak.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Uzun zamandır kalifiye işgücü açığı sorunuyla karşı karşıya bulunan, buna ek olarak nüfusu da azalan Almanya, göçmen almak için harekete geçti. Bunun için 23 sayfalık bir taslak hazırlayan federal hükümet, Kanada, ABD ve Avustralya gibi puan sistemiyle göçmen almayı planlıyor. İşveren kuruluşları girişimi olumlu karşılarken, ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), plana temkinli yaklaştı, ayrıntıları gördükten sonra açıklama yapacağını bildirdi.

Birçok medya kuruluşu tarafından yayınlanan ve federal hükümetin bugün bakanlar kurulunda görüşeceği planın üç ayağı bulunuyor. Planın birinci ve en önemli ayağı, ülkeye puan sistemiyle göçmen alımını öngörüyor. Göçmen alımında meslek, Almanca bilgisi, iş tecrübesi, Almanya bağlantısı ve yaş temel ölçütler olacak. Taslakta, göçmen alımının saydam olacağı ve bürokrasisiz gerçekleştirileceği belirtiliyor. Almanya'ya göçü cazip kılmak için “Make it Germany” sloganıyla internet üzerinden tanıtım yapılacak, Almanya 'yenilikçi ve farklı kültürlerden insanların yaşadığı çeşitli bir ülke' olarak sunulacak.

MESLEĞİ OLANLARA ALMANYA'YA GELİP İŞ ARAMA İMKANI

Taslak ikinci olarak, meslek sahibi yabancılara Almanya'da bir iş bulmadan önce gelip, burada iş arama imkanı sağlamayı öngörüyor. Mesleklerini, diplomalarını ve iş tecrübelerini burada tanıtabilecekler. Şu anki uygulama, yabancılara buraya gelmeden önce bir iş bulma ve diploma ve mesleklerini tanıtma koşulu getiriyor. Taslağının üçüncü ayağına göre ise meslek sahibi olmayan ancak iş tecrübesi olanlar da Almanya'ya göç edebilecekler. Bu bağlamda, bilgisayar ve iletişim teknolojileri alanında çalışmış olanlara Almanca bilgisi koşulu getirilmeyecek, bu konuda karar işverenlere bırakılacak. Plan, Almanca öğretiminin ülke dışında yaygınlaştırılmasını da öngörüyor.

İŞVERENLER OLUMLU KARŞILADI, MUHALEFET TEMKİNLİ

Federal hükümetin planı, işveren kuruluşlar ve uzmanlar tarafından olumlu karşılanırken, ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) temkinli yaklaştı. CDU Başkanı Friedrich Merz, taslağı ayrıntılı olarak inceledikten sonra değerlendirme yapacaklarını söyledi. Merz, puan sisteminin Almanya için uygun olmayacağını savundu.

Planı olumlu bulan Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanı Peter Adrian, ülkeye kalifiye işgücü göçünün kolaylaştırılması gerektiği söyledi. Adrian, kalifiye eleman açığı sebebiyle çoğu işverenin siparişleri geri çevirmek zorunda kaldığını bildirdi.

Tagesschau haber sitesine konuşan Köln'deki Alman Ekonomi Enstütüsü'nden Dirk Werner, sürekli ve kalıcı göçün kalifiye işgücünü güvenceye alacağını söyledi. Almanya'daki bürokratik engelleri hatırlatan Werner, göç alan ülkelerde bürokratik engellerin Almanya'ya göre az olduğunu bildirdi. Göçmenlerin Almanya'da sekiz yıllık ikamet sonunda süresiz oturma izni alabildiklerini, başka ülkelerde bu sürenin daha kısa olduğunu söyledi.

ALMANYA'DA 873 BİN İŞYERİ BOŞ DURUYOR

Federal İş Ajansı'nın verilerine göre Eylül 2022 itibarıyla Almanya'da 873 bin işyeri boş duruyor. Eylül 2020'de doldurulamayan işyeri sayısı 590 bin dolayındaydı. Nürnberg kentinde İşpazarı ve Meslek Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya'nın nüfus azalmasına karşı her yıl 400 ile 500 bin arasında göçmen alması gerekiyor. Almanya, bu amaçla doğum oranının yüksek olduğu Batı Balkan ülkelerinden göçmen almak istiyor. Kalifiye işgücü için de uzak Asya ile Latin Amerika ülkelerine odaklanmış bulunuyor.

Etiketler Almanya göç CDU