Almanya: Kabil Havalimanı için Türkiye, ABD ve Taliban'la görüşüyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, 31 Ağustos sonrasında Kabil Havalimanı'nı sivil amaçlarla kullanmaya devam edebilmek için Türkiye, ABD ve Taliban ile görüştüklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yabancı birliklerin Afganistan'dan ayrılması konusunda Taliban'dan gelen 'kırmızı çizgi' açıklamasının gölgesinde, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD askerlerinin çekilme tarihi olarak belirlenen 31 Ağustos sonrasında Kabil Havalimanı'nı sivil amaçlarla kullanmaya devam edebilmek için 'çalışmalar yürüttüklerini' söyledi. 

Sivillerin tahliyesine devam edebilmek adına Türkiye ve ABD başta olmak üzere partner ülkelerle görüşmeler yapıldığını aktaran Maas, konuyla ilgili aynı zamanda Taliban ile iletişim kurulduğunu da dile getirdi. "Bu konuda Taliban ile de görüşmeye devam etmek zorunda olacağız ve zaten bunu yapıyoruz” diyen Maas, ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban'ın havalimanın işletilmesinde rolü olacağını kaydetti.

BEYAZ SARAY: TAHLİYELERİN TAMAMLANACAĞINA İNANIYORUZ

Öte yandan, ABD'nin çeşitli siyasi ve güvenlik kanalları aracılığıyla Taliban ile günlük görüşmeler yaptığını söyleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Afganistan'dan ayrılmak isteyenlerin 31 Ağustos'a kadar tahliye edileceğine inandığını ancak ABD Başkanı Joe Biden'ın süreç içerisinde nihai kararı vereceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, 'tahliye hedefine olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmak için' çalışmaların sürdüğünü aktarırken, "Bu operasyonun ne zaman sona ereceğine karar verecek olan kişi Başkan Biden'dır" ifadelerini kullandı. 

'BIDEN, 24 SAAT İÇİNDE KARAR VERECEK'

Reuters ajansına konuşan bir ABD'li yetkili, Biden'ın Afganistan'dan çekilme sürecini uzatıp uzatmama kararını 24 saat içinde alabileceğini söyledi. Bugün yapılacak G7 toplantısında, Biden'ın nihai kararına dair sinyalleri verebileceğini belirten yetkili, bazı danışmanların '31 Ağustos tarihini uzatmaya karşı olduğunu' aktardı. 

Dün Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, 'Biden'ın asker çekmeyi ertelemesinin sonuçları olacağı' konusunda uyarıda bulunmuş, yabancı güçlerin çekilmesinin 'kırmızı çizgi olduğunu' belirtmişti. Katar'ın başkenti Doha'da Sky News kanalına konuşan Şahin, "Bu kırmızı çizgimiz. Başkan Biden bütün askeri güçlerini 31 Ağustos'ta çekeceklerini ilan etti. Bunu uzatmaları, ihtiyaç duyulmamasına rağmen işgali uzatmaları anlamına gelir" ifadelerini kullanmıştı. (DW Türkçe/DIŞ HABERLER)