Almanya basınında Scholz'un Hindistan ziyareti: Dış politikada strateji değişimi

Başbakan Scholz'un Hindistan'ı ziyareti, "Almanya'nın yeni dış politikasının merkezi artık Çin değil, Hindistan" ortak yorumuyla değerlendirildi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Hindistan ziyareti, ülke basınında geniş haber ve yorumlarla konu edildi. Hindistan'ın, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmaması sebebiyle ziyaret zor ve önemli olarak değerlendirildi. Dünyanın en büyük demokrasisi ve beşinci büyük ekonomisi olarak Hindistan'ın 'vazgeçilmez' olduğu vurgulanırken, ortak yorum, “Almanya'nın dış politikasının merkezi artık Çin değil, Hindistan” oldu.

'ALMAN ŞİRKETLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT'

Alman birinci televizyonu (ARD), Scholz'un, Almanya'nın Hindistan ile ilişkilerini, 'çok iyi' olarak nitelediğini belirterek, 1,4 milyar nüfuslu ülkenin Alman şirketler için büyük bir fırsat olduğunu yazdı. Scholz ile birlikte Almanya'nın büyük şirketlerinden 11 temsilcinin de Hindistan'a gittiğini bildirdi. Gazetede, 1800 Alman firmasının bulunduğu Hindistan'ın, Almanya'dan 5 milyar euro tutarında denizaltı satın almak istediğini belirtildi. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ile Hindistan arasında serbest ticaret anlaşmasının da gündemin önemli konusu olduğu aktarıldı.

Bununla birlikte ARD, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyonuna karşı çıkmadığını, yaptırımlara da katılmadığını hatırlattı. Hindistan'ın Rusya'ya enerji ve silah sanayisinde Rusya'ya bağımlı olduğu yazıldı. Scholz, Hindistan'dan Rusya'ya açık tavır almasını isterken, Modi, sorunun diplomasi ve diyalog ile çözülmesinden yana görüşünü savunuyor.

'DIŞ POLİTİKADA STRATEJİ DEĞİŞİMİNİN DURAKLARI'

Die Zeit gazetesi, Hindistan'ı kastederek, “Fazla sıkıştırmayalım” başlıklı yorumunda, Scholz'un gezisini, 'dış politikada strateji değişiminin durakları' olarak değerlendirdi. Güney Amerika, Senegal, Nijer, Güney Afrika, Vietnam ve Endonezya'dan sonra Scholz'un şimdi de Hindistan'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Scholz, Küresel Güney ile ilişkileri yeniden ayarlamak istiyor” değerlendirmesi yapıldı. Bunu sadece Almanya için değil, AB için de yapmayı planladığı vurgulandı. Yeni politikanın, 'sömürgeci ve Batılı tepeden bakıştan arındırılmış' olduğu belirtildi. Güç merkezlerinin kaydığını hatırlatan Die Zeit, geçmişin gelişmekte olan ülkeleri, artık dünya politikasında belirleyici olmaya başladığını yazdı.

'VAZGEÇİLMEZ BİR ÜLKE'

Düsseldorf'da yayınlanan ekonomi ağırlıklı Handelsblatt gazetesi, Hindistan'ı, 'vazgeçilmez' bir ülke olarak niteledi. Haberde, AB ile Hindistan arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasına ağırlık veren gazete, 2013'te görüşmelerin kesildiğini, anlaşmanın bu yıl içinde imzalanmasının amaçlandığını bildirdi. Özellikle sürdürülebilirlik konusunda ciddi sorunlar olduğu belirtilerek, anlaşmanın bu yıl içinde imzalanmasının zor olduğu yazıldı. Ayrıca, Almanya'nın Hindistan'dan bilgisayar mühendisi almak istediği de hatırlatıldı.

'YAVAŞ ADIMLARLA İLERLEYELİM'

Berlin'de yayınlanan sol eğilimli die Tageszeitung gazetesi, Hindistan'ın Rusya'ya bağımlılığına gönderme yaparak, Scholz'un ziyaretini, "Yavaş adımlarla ilerleyelim" başlığı ile değerlendirdi. Hindistan'ın yakında nüfusça Çin'i geçeceğini ve dünyanın en büyük demokrasisi olduğunu hatırlatan gazetede, “Almanya'nın dış politikasının yeni merkezi artık Çin değil, Hindistan” ifadeleri yer aldı. Scholz'un göreve geldiğinden bu yana en çok Hindistan Başkanı Modi ile görüştüğü hatırlatıldı, ekonomik ilişkilerde Almanya'nın Rusya'nın önüne geçmek istediği savunuldu. Ayrıca, Rusya'yı Ukrayna konusunda yalnızlaştırmak için Hindistan'dan yararlanmak istediği de ileri sürüldü.