Aliyev: Ermeni silahlı grupların silahlarını teslim etme süreci başladı

Dağlık Karabağ'daki harekatla ilgili açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme süreci başlamıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Azerbaycan'ın 19 Eylül Pazartesi günü başlattığı "terörle mücadele operasyonu", Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin ateşkesi kabul etmesiyle sona erdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, harekatla ilgili açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçin'de sınır kontrol noktası kurulana kadar Ermenistan'dan Karabağ'a mayınlar getirildiğini ve çeşitli yerlere döşendiğini belirterek "Bu mayınlar 2021 Ermenistan üretimiydi. Bu da mayınların 2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan'a karşı terör eylemleri gerçekleştirmek amacıyla getirildiğini ortaya koyuyor. Azerbaycan, derhal gerekli adımları atarak düşmanı hak ettiği şekilde cezalandırdı. Lokal nitelikli antiterör tedbirlerine başlanıldı ve sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı" ifadelerini kullandı.

"Ermenistan devletinin Azerbaycan arazilerinde yasa dışı yerleştirdiği ve Ermenistan devletinin yükümlülüklerine rağmen bugüne kadar çıkarılmayan ordunun büyük kısmı tamamen imha edildi" diyen Aliyev, "Ordumuzun profesyonelliği sayesinde siviller kendilerini tamamen sigortalanmış gibi hissetti. Sivil altyapıya da ateş edilmemesi talimatı verilmişti. Ordumuzun profesyonelliği ve teknik olanakları bize bu görevi onurla yerine getirmeye olanak sağladı" şeklinde konuştu.

Harekatın sona ermesi için ayrılıkçı güçlerin silah bırakması ve Azerbaycan topraklarından çıkması şartını koyduklarını hatırlatan Aliyev, "Sabah saatlerinde şartlarımızı kabul ettiklerini bildirdiler. Şartlarımız kabul edilirse askeri operasyonların durdurulacağını bildirdim ve bugün saat 13.00'te ateşkes ilan edildi. Artık yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme süreci başlamıştır" dedi.

'ERMENİ HALKINI HİÇBİR ZAMAN SUÇLAMADIK'

Karabağ'daki Ermenilerin Azerbaycan vatandaşı olduğunu belirten İlham Aliyev, şöyle devam etti:

"Cani cunta rejiminin teslim olmasından sonra bu gerilim kaynağı, bu zehir yuvası tarihte kalacak, Karabağ'daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yakında daha iyiye doğru bir değişim göreceğinden eminim. Çünkü niyetimiz barışa, karşılıklı anlayışa ve saygıya dayalı bir yaşamı birlikte inşa etmektir. Tüm adaletsizliklere, cani rejiminin işlediği tüm suçlara rağmen biz bu suçlardan dolayı hiçbir zaman Ermeni halkını suçlamadık. Hocalı soykırımından, şehirlerimizin, köylerimizin yıkılmasından, mezarların kazılmasından Ermeni halkını suçlamadık. Cunta rejiminin unsurlarını, başındakileri suçladık. Onları adalet önüne çıkaracağız. Kimisi zaten hak ettiği cezayı aldı, kimisi de alacak."

'ERMENİSTAN'IN SİYASİ YETERLİLİK GÖSTERMESİNİ TAKDİR EDİYORUZ'

Ermenistan'ın "siyasi yeterlilik" gösterdiğini söyleyen Aliyev, "Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz. Bugün yaşananlar Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecine de olumlu etki edecektir. Attığımız adımların ve terörle mücadele tedbirlerinin sonuçlarının, barış müzakerelerinin önündeki engelin nihayet ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacağını umuyorum. Bu, Güney Kafkasya'da yeni bir gerçeklik ve uzun vadeli bir barış yaratacaktır" dedi.

'DÜNYANIN DİĞER KÖŞESİNDE OTURANLAR BİZİ RAHAT BIRAKSIN, KAFKASYA NEFES ALSIN'

"Biz karşı tarafın intikamcı düşüncelerle yaşamadığına emin olmalıyız onlar da bizim onların topraklarında gözümüzün olmamasından emin olmalılar" diyen Aliyev, "Biz onların toprak bütünlüğünü tanıyoruz ve bunu ilan ettik. Biz, Güney Kafkasya ülkelerinin geleceğinin barış, huzur ve kalkınmaya dayanması gerektiğini öneriyoruz. Dünyanın diğer köşesinde oturup bizi eleştirenler bizi rahat bıraksın. Bıraksınlar da Güney Kafkasya rahat nefes alsın" ifadelerini kullandı.

PAŞİNYAN: KARABAĞ'DA ERMENİSTAN ASKERİ YOK

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dün yaptığı açıklamada, "Ermenistan-Azerbaycan şartlı sınır hattında durumun sakin olduğunu" belirtmişti.

Paşinyan, "Önceden söylediğim ve şimdi de söyleyeceğim üzere bu operasyonun asıl ve temel hedefi ile amacı Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri operasyonlara dahil etmektir. Ermenistan Cumhuriyeti'nin askeri operasyonlara karışmadığını ve Dağlık Karabağ'da Ermenistan Cumhuriyeti'nin ordusunun bulunmadığını bir kez daha kaydetmek istiyorum" demişti.

Ermenistan'ı "büyük ölçekli askeri operasyonlara dahil etmek isteyen bir dizi iç ve dış güç olduğu" iddiasında bulunan Paşinyan, "Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri bir gerilime dahil etme girişimleri bizim açımızdan kabul edilemez" ifadesini kullanmıştı.

ERDOĞAN, ALİYEV'LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Azerbaycan'ın başlattığı harekattaki son duruma ilişkin Aliyev’den bilgi aldığı aktarıldı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'e Türkiye'nin Azerbaycan'a gönülden desteğini bir kez daha ifade etti. İki lider, görüşmede iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularla ilgili de görüş alışverişinde bulundu" denildi. (HABER MERKEZİ)