Ali Bayramoğlu: Beklentileri HDP'nin yüzde 7'nin altında kalması

Gazeteci Ali Bayramoğlu, AK Parti ve MHP'nin yüzde 7 seçim barajı hamlesiyle aynı zamanda HDP'yi Meclis dışı bırakmayı hedeflediğini belirterek, "Ancak ne çare, seçmen iradesi ortada" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, 'Son siyasi hamleler' başlıklı bugünkü köşe yazısında, AK Parti ve MHP'nin yüzde 7'lik seçim barajı üzerinde anlaşmaya vardıklarını hatırlatarak, "Bunun anlamı ne?" sorusunu irdeledi.

Bayramoğlu, Cumhur İttifakı bileşenlerinin söz konusu düzenlemeye ilişkin öngörü ve beklentileri hakkında şunları yazdı:

İttifak sisteminin, seçim barajını ve bu düzenlemeyi karşılıksız kıldığı söylenebilir... O zaman neden bu düzenleme?

...HDP’nin yüzde 10’luk oy oranını, barajı geçmesini sağlamak için muhalif kesimin verdiği “ödünç" oylara bağlıyorlar. Barajı yüzde 7’ye çekerek bunu engellemeyi hedefliyorlar. Beklentileri ve tahminleri HDP’nin bu koşullarda yüzde 7’nin altında kalacağı.

Cumhur İttifakı’nın bu hesabı pek gerçekçi görünmüyor.

HDP’nin 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden başlayarak oy oranı, biri hariç, hiç bir seçimde yüzde 10’un altına inmedi. O seçimde de Demirtaş, hapishaneden yüzde 8,5’luk oy oranına ulaştı. Seçmen sosyolojisi ve oy dağılımı bakımından Kürt oylarının bölge sınırlarını aşan ve katmanlı bir yapısı olduğunu, Türkiye partisi istikametinde yol aldığını görmemek, iktidarın izlediği asayiş politikalarıyla son derece uyumlu aslında.

Ancak Kürt oyları bağlamında HDP’nin Cumhur İttifakı bakımından önemli bir sorun olduğu anlaşılıyor. Kuvvetli bir kapatma kararı iktidar için tepki yaratacak büyük bir risk. Dar ve daraltılmış bölge seçim sistemini de HDP endişesiyle istemiyorlar.

Ancak ne çare, o bölgede egemen seçmen iradesi ortada.

Velhasıl Cumhur İttifakı’nın seçim sistemi mühendisliği şu an itibariyle büyük anlam taşımıyor. Muslukları kısmak suyun dışarı akmasının engellemeyecektir. 

Peki su gerçekten kuvvetli akıp, oyunu değiştirebilecek mi? Her şey muhalefete ve özellikle cumhurbaşkanlığı seçimine bağlı: Belirleyicilik derken öne çıkan iki soru var:

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olacak?

HDP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhtemel bir ittifakın neresinde yer alacak?
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ