Alevi kurumlarından Gazete Duvar'a 10 Aralık ziyareti

Alevi kurumlarının temsilcilerinden oluşan bir heyet, 10 Aralık'ta düzenleyecekleri miting öncesi Gazete Duvar'ı ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi kurumlarının temsilcilerinden oluşan bir heyet, 10 Aralık'ta İstanbul Kadıköy'de "Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye" sloganıyla düzenleyecekleri miting öncesi Gazete Duvar'ı ziyaret etti.

Anadolu Alevi Canlar Federasyonu Başkanı Zeynel Şahan, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'nden Yeşim Kantekin ve gazeteci Sezgin Kartal, 10 Aralık'ta Kadıköy'de düzenleyecekleri miting öncesi Gazete Duvar'a ziyarette bulundu. Heyet, Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar ile görüştü.

'SÖZ KONUSU ALEVİ OLUNCA, KİMLİK ÖNE ÇIKARILIYOR'

Anadolu Alevi Canlar Federasyonu Başkanı Zeynel Şahan görüşmede 10 Aralık mitingine ilişkin şunları söyledi: "Alevilere yönelik Osmanlı döneminde kalan bakış devam ediyor. Bunu kırmak için çeşitli girişimlerimiz oldu. Ancak siyasetten sanata, tüm kesimlerde Alevi kimliğine sürekli vurgu yapılıyor. Herhangi bir görüşmede, diğer kimliklere vurgu yapılmazken, söz konusu Alevi olunca, hemen o kişinin Alevi kimliği öne çıkarılıyor. Bu algı tamamen kırılmış değil." 

'ÖTEKİLEŞTİRME DEVAM EDİYOR'

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'nden Yeşim Kantekin, Alevilere yönelik baskıların da sınıfsal olduğunu kaydetti. Kantekin, sözlerine şöyle devam etti: "Yoksul mahallelerde yaşayan Aleviler, daha çok baskıya maruz kalıyor. Toplumun önemli bir kesiminde Alevilere yönelik bakışının olumlu yönde değişti ancak geri kalan kısımda, ötekileştirme devam ediyor."

'TALEPLERE YER VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Barış Avşar da, "Toplumun bütün kesimlerine olduğu gibi Alevilerin ve eşit bilimsel eğitim isteyen herkesin taleplerine yer verdik ve buna devam edeceğiz" dedi.

'Zorunlu din dersleri kaldırılsın'

Alevi kurumları, 20 Kasım'da İstanbul'da düzenledikleri 'mitinge çağrı' başlıklı basın toplantısında şunları kaydetmişti: "İnadına eşit yurttaşlık demek için, insanca yaşamdan yana olan her kesimi Kadıköy'deki mitinge bekliyoruz. Eğitimin her geçen gün dinselleştirdiği, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaştırıldığı bu ülkede, sanki yaşayan herkesin aynı inanca mensup olduğu, farklı inançları, kültürleri, dilleri yok sayan bir anlayışla eğitim sistemi maalesef her geçen gün darbe üzerine darbe alıyor. AKP iktidarı iktidara geldiği günden beri özel teşviklerle imam hatip ortaokulları ve liseleri açtı. Baktılar ki bu buralara yeteri derecede bir katılım yok. Hemen şöyle bir proje geliştirdiler, okulların tümünü imam hatipe çevirelim dediler ve eğitim sistemi öyle bir hale geldi ki 35 yıla yakındır Alevi kurumları 'zorunlu din dersleri kaldırılsın' derken seçmeli zorunlu din dersleri geldi.

'EŞİT YURTTAŞ OLMAK İSTİYORUZ'

Onlar yetmiyormuş geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni açıklamış olduğu, müfredatta anaokulları da dahil din dersi zorunlu hale geldi. Sadece din dersleri mi? Aslında eğitimin tümü dinselleştirildi. İçerik anlamında okullarda fen dersleri de matematik dersleri de sosyal dersler dahil artık dini referansla veriliyor. O yüzden laik ve bilimsel eğitimin tekrar hayat bulması için yıllardır vermiş olduğunuz mücadeleyi tekrar sokakta toplumsal bir muhalefeti gerçekleştirmek için laik eğitim ısrarımızı dile getireceğiz. Gerçekten de hepimiz eşit yurttaş olarak bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Sabahleyin çocuğunu okula gönderen anneyle, pazarda evine bir ekmek götürmeye çalışan anne, Alevi olduğu için inancını yaşamayan bir Alevi'yle, başka etnik kimliklere mensup olduğu için kendi ana dilini kullanmayan Kürtler başta diğer toplumsal kesimlerle kardeşçe huzur içinde anayasal düzen içinde eşit yurttaş olmak istiyoruz." (HABER MERKEZİ)