Alavara Koyu'nda yapılaşmaya izin çıkmadı

Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan Alavara Koyu'nu yapılaşmaya açma kararı, istinaf mahkemesi tarafından da ret edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Datça’nın en güzel koylarından biri olan Emecik’deki Alavara Koyu’nun sit derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılmasını kolaylaştıracak bakanlık kararı, Muğla İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bakanlık ve Ayışığı Konut Yapı Kooperatifi’nin bu kararın kaldırılması için istinaf mahkemesine gidilmesi yönündeki başvuruları da reddedildi. Böylece iptal kararı kesinleşmiş oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılan bir kararla Alavara Koyu’nun sit derecesi, “Sürdürülebilir Koruma Alanı”na dönüştürülerek düşürülmüştü. Böylece çevreye de yayılan bir yapılaşmanın önü açılmıştı. Doğal yapısının korunması gereken Alavara Koyu'nu yapılaşamaya açan bu karara karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi iptal davası açmıştı. Mahkeme, bakanlığın bu kararını oybirliğiyle iptal etmişti.



İSTİNAF YOLU DA KAPATILDI

Mahkemenin verdiği iptal kararına itiraz ederek davayı istinaf mahkemesine taşımak isteyen bakanlık ve Ayışığı Kooperatifi’nin başvuruları da İzmir BAM 4. İdari Dava Dairesi tarafından reddedildi.

Anayasa’nın “Hak arama hürriyeti” başlıklı 36. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin “Adil Yargılanma Hakkı” başlıklı 6. maddesine dayanarak, Datça’da yaşayan 28 çevreci vatandaşın da istinaf aşamasında davaya müdahil olma talepleri, mahkeme tarafından kabul edildi.

Çevrecilerin avukatlığını üstlenen Av. Ali Kurt, "Daha önce vatandaşların bu tür davalara müdahil olarak kabul edilmeleri çok sınırlıydı. Mahkemenin böyle bir karar vermesi çevrecilerin mücadelesini destekleyen önemli bir karardır. Bu mahkeme sürecinden iki güzel karar çıktı: Alavara Koyu’nun yapılaşmasına izin veren bakanlık kararı iptal edildi ve çevreci vatandaşlar da davacı olarak kabul edildi" dedi.