Alaattin Aktaş: KKM ile yapılan liralaşma değil dolarizasyon

Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, KKM'nin giderek büyümesinin ekonomiye getirdiği yükleri yazdı, seçim sonrası daha büyük sorunlar için uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kur Korumalı Mevduat'a ilişkin düzenlemeler sonucu, bu hesaplardaki mevduat nisanın ilk haftasında 76, ikinci haftasında 114 milyar liralık rekor artış gösterdi. Ekonomistler, bu düzenlemelerin günü kurtardığını, seçim sonrasında dolar kurlarında yaşanacak artışların Hazine'yi zor durumda bırakacağını ifade ediyor. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, seçim sonrası oluşacak hükümetin KKM hesaplarını tasfiye etmesinin de çok ciddi bir sorun yaratacağını belirtiyor.

"Liralaşma yok, dolarizasyon var" diye yazan Aktaş'ın "KKM’de kur farkı yükü azaldı ama tortu çok hızlı büyüyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"... yapılan liralaşma değil, tam tersine dolarizasyonun dik alası! 

Yapılan, TL cinsi tasarruf edenlerin de kanına girilmesi... Nasıl mı, 'Gel sana TL’de kalman karşılığında dövizin getirisini garanti ediyorum' diyerek...

Bir kere TL cinsi tasarrufu tercih edeni dövizin getirisine alıştırıyor, onun artık TL’de durmamasının yolunu açıyorsunuz. 

Dövizi olana da 'Gel TL’ye geç ama merak etme döviz artarsa aynı paranı alacaksın, bak şimdi kur artmazsa yüksek faiz alman da mümkün' diyorsunuz...

Şimdi bütün bunların adı topluca 'liralaşma' oluyor, öyle mi! 

Peki böyle kulağı tersten göstermeye, TL’yi dövize endekslemeye, liralaşma değil (aynı şekilde ifade edersek) dolarlaşmaya yol açan, bizi buna mecbur kılan sözüm ona politikaların özünde ne var?

Ne olacak; piyasa için hiçbir önemi ve belirleyiciliği kalmayan Merkez Bankası’nın politika faizini böylesine aşağılara çekmek. 

KKM yükü, bu tercihin sonuçlarından yalnızca biri üstelik...

KKM 14 MAYIS'A KADAR 2.5 TRİLYONA YAKLAŞABİLİR

Kur korumalı mevduat için ödenmek durumunda kalınan kur farkı son dönemde çok azaldı, hatta geçen yılın kasım ayından sonra bu yılın mart ayında da hiç ödeme yapılmadı.

Bu durum tabii ki kur artışının çok azalmasından, kasım ve martta ise faiz getirisinin kur artışından daha yüksek olmasından kaynaklandı. 

Son dönemde kur artışı hızlandı ancak bu kez de faiz yukarı gittiği için Hazine ve Merkez Bankası’na binecek yük görece azaldı. Şu anki Merkez Bankası politika faizine göre en fazla yüzde 11.50 olabilecek faiz, tavan kaldırıldığı için miktarla da bağlantılı olmak üzere bu düzeyin en az bir kat üstüne çıktı, bazı bankalarda yüzde 30'ları buldu.

TASFİYE SORUNU DERİNLEŞİYOR

Hazine ve Merkez Bankası’na binen yük azaldı ama KKM’deki asıl sorun bu değil ki... Bu hesaplar gün gelecek tasfiye edilecek. Peki nasıl?

KKM 1.9 trilyon lirayı buldu. TL ile açılan hesaplarda faizin serbest bırakılmasıyla artış çok hızlandı ve bu eğilimin sürmesi bekleniyor. 

Hele hele kur hala düşük sayılabilecek bir düzeydeyken hesap açtırmanın çok daha avantajlı olduğu düşünülürse seçime kadarki dönemde KKM artışı daha da hızlanacaktır.

KKM 14 Nisan’dan 14 Mayıs’a kadar olan dönemde 400-500 milyar lira daha artabilir. 

Bu da KKM’yi tasfiye etmeyi planlayan Millet ittifakının işini daha da zorlaştıracak, seçimi kazandığı takdirde Cumhur ittifakının da KKM uygulamasının süresini 2023 sonrasına uzatmasını kaçınılmaz hale getirecektir." (HABER MERKEZİ)