Akın: Malatya'da halkın yaşamı tehdit altında

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'yı ziyaret eden Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, “Halkın yaşamı tehdit altında. İnsanlarımızı bir avuç sermaye karşısında çaresiz bırakıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) Maraş merkezli depremlerden etkilenen kentlerdeki ziyaretleri ikinci gününde sürüyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ve beraberindekiler, bugün Malatya'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Heyetin ilk durağı, merkez ilçe Battalgazi'nin Gözde mahallesinde bulunan konteynerler ile depremde yıkıldıktan sonra 13 Nisan 2023'te temel atma töreni yapılan Demirci Pazarı oldu.

AKIN: HALKIN  YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA

Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan temel atma törenine katıldığı alanda açıklama yaptı. Akın, "Bir yıl içinde konutları teslim edeceğiz' dediler ama sonuç ortada. İnanılmaz bir tahribat olduğu gibi duruyor. İnsanlar aspest tehlikesi altında. Malatya halkının yaşamı tehdit altında. Deprem için toplanan paraların nereye gittiği meçhul. Dün Adıyaman'da gezdik acılı bir tablo ile karşı karşıya kaldık. Bugün Malatya'da aynı acı manzarayı gördük. İnsanlar çadır ve konteynerde kalmak zorunda bırakılmış" diye konuştu. 

Heyet daha sonra depremde hasar gören tarihi Taşhoran Kilisesi'ni ziyaret etti. Burada esnafları da ziyaret eden heyet, esnafları yaşadıkları sorunları dinledi. Ardından konteyner kentte kalan depremzedeler ziyaret edildi. Kış aylarının yaklaşması ile sorunların arttığına dikkati çeken bölge halkı, verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi. 
 
Konteyner kentte bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile İnsan Hakları Derneği (İHD) de program kapsamında ziyaret edildi. Heyet, Malatya'da eğitim alanındaki duruma dair bilgi aldı. Eğitim Sen üyeleri, yüzlerce okulun eğitim dışı kaldığına işaret ederek, sorunların büyüyerek devam ettiğini söyledi. 

‘TOPLANAN PARALAR NEREYE GİTTİ?’

Akın, deprem bölgesinde yaşananlara işaret ederek, sorunların çözülmediğini ifade etti. Deprem ile ilgili toplanan paraların akıbetini soran Akın, “İnsanlarımıza dönmeyen paraların nereye gittiğini sormak istiyoruz. AKP yukarıdan aşağıya tam olarak bir yalancı, talancı ve rantçı siyaset içerisindedir. Malatya’da diğer bölgelere göre yıkılmamış yaklaşık 45 bin konut olduğu söyleniyor. Bu aynı zamanda Malatya halkının yaşamını tehdit edecek, yıkım sürecinde özellikle asbest tehlikesi karşısında hayatlarını riske sokacak bir sürecin habercisi gözüküyor" diye kaydetti. 
 
Örgütlü mücadele ile zor günleri aşılacağının altını çizen Akın, halkın da yaşanan sorunlara karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti. Akın, "Bu ülkede örneğin kayısı üreten bir merkez burası. Kayısı üreticileri çok zor durumda. Adıyaman’da tütün üreticileri çok zor durumda, üzüm üreticileri çok zor durumda. Sadece yaşamlarını devam ettirmek istiyorlar ama ürünlerini fırsatçı sermaye grupları ucuz almak istiyor. Çünkü ürünlerini koyabilecekleri bir depo yok, değerlendirebilecekleri bir ortamları yok. Hem devlet tarafından bu süreç çok kötü yönetiliyor hem de insanlarımız bir avuç sermaye karşısında çaresiz bırakıyorlar. O yüzden sermayeye karşı dayanışmayı büyütmekten, emekçilerin yoksulların dayanışmasından başka çare olmadığını yaşadığımız ağır koşullarda teyit etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

HEYET YARIN MARAŞ’TA OLACAK

Açıklamanın ardından halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan bölge halkı, yaşadıkları sorunları heyet ile paylaştı. Heyet, ziyaretlerine yarın Maraş'ta devam edecek.