'Akbelen'den Şırnak'a eko-kırıma karşı birlikte mücadeleyi örmeliyiz'

Bölgedeki ağaç kesimine dikkat çeken HDP, DBP ve TJA, 17 Eylül’de Cizre’de olacaklarını açıkladı ve kamuoyunu desteğe davet etti: "Ülke genelinde yaşanan ekokırıma karşı birlikte mücadele etmeliyiz."

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği, Özgür Kadın Hareketi (TJA)-İzmir, ekolojik talana dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi.

Karşıyaka Çarşı girişindeki açıklamada “Savaşın yıkımına doğanın talanına karşı duralım" ve "Ranta karşı doğanı savun" yazılı pankartlar taşınarak, sık sık "Akbelen'den Cudi'ye mücadele sürüyor" ve" Şırnak’taki ağaçlar rant kapısı değildir" sloganları atıldı.

Kurumlar adına açıklama yapan HDP İzmir Ekoloji Meclisi Üyesi Meltem Işık, ekolojik talanın tüm canlıların yaşam alanlarını yok ettiğini ve insanları göçe zorladığını belirti.

'EKOLOJİ MÜCADELESİ AYNI ZAMANDA EMEK VE YAŞAM MÜCADELESİDİR'

Işık, "bölgede son yıllarda güvenlik gerekçesiyle kalekollar inşa etmek için ormanların yakıldığını, tüm bunların savaş siyasetinin ürünü olduğunu" söyledi.

Şırnak'taki ağaç kesimine değinen Işık, "Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir büyük bir doğa talanı yapılmaktadır. Sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla bir ekosistem yok edilmekte, yok etmenin yanında, kesilen ağaçlar satılarak, ranta dönüştürülmektedir" dedi.

Şırnak'ta yürütülen ağaç ve doğa talanının, bölgeyi kurak bir araziye dönüştürdüğünü dile getiren Işık, şöyle devam etti:

"Kesilen ağaçlar kimler tarafından kesiliyor? Kimler bu işten rant sağlıyor? Bütün bunlara verilecek cevabımız; 'Ekosistemi savunmak, doğa talanına hayır' demektir. Bu coğrafyada Kaz Dağları'ndan Karetepe'ye, Marmaris yangınlarından, Erzincan İliç'e, Akbelen'den Şırnak'taki ağaç kesimlerine kadar uzanan, bir dizi eko-kırım yaşanmaktadır. Tüm bu ülke genelinde yaşanan eko-kırıma karşı birlikte mücadeleyi örmeliyiz. Çünkü ekoloji mücadelesi aynı zamanda emek ve yaşam mücadelesidir."

Tarihe, kültüre, doğaya sahip çıkmak adına 17 Eylül’de Cizre’de buluşacaklarını açıklayan Işık, tüm duyarlı kamuoyunu Cizre'ye davet etti.

'AĞAÇLAR SERMAYE SINIFINA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'

Açıklamada konuşan İzmir Yeşil Gelecek Derneği üyesi Hüseyin Çağlar ise gerek güvenlik gerekçeleri gerekse de enerji yatırımları adı altında doğanın talan edildiğini belirterek, “Şırnak'ta değişik gerekçelerle ciddi bir orman yıkımıyla karşı karşıyayız. Kesilen bu ağaçlar sermaye sınıflarına peşkeş çekiliyor. Bu nedenle Şırnak'ta kesilen ağaçlar sadece Şırnaklıları ilgilendirmiyor" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan İzmir Dersim Kültür ve Doğa Derneği üyesi Aslan Sultan da Şırnak ve Dersim'de büyük bir ağaç katliamının yaşandığını söyleyerek, “Ormanlar bizim geleceğimiz ve hafızamız. Buradan bütün demokratik kitle örgütlerinden yüzlerini oraya dönmelerini istiyorum. Bizler nasıl burada zeytinler için tepki gösteriyorsak siz de Dersim ve Cudi için ayağa kalkın" diye konuştu. (DUVAR)